Οι 10 καλύτερες ταινίες και σειρές του 2020 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Χρονιά ποικιλομορφίας, δημιουργών και... Netflix, με την κινηματογραφική δεκάδα να τιμά και τις δικές μας Νύχτες αφού δύο από τις δέκα ταινίες κόσμησαν την περσινή μας διοργάνωση.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Οι 10 καλύτερες ταινίες και σειρές του 2020 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Για τις ιστορικού κύρους επιλογές του AFI αποφάσισαν και φέτος δύο κριτικές επιτροπές κριτικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών του σινεμά. Το αποτέλεσμα καθρεφτίζει σαφώς την αλλαγή του αέρα που πνέει στα αμερικανικά πράγματα του θεάματος, όχι μόνο στους τομείς της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης, που είναι πλέον παράγοντες καλλιτεχνικού κύρους, αλλά και στην εξ ανάγκης αποτύπωση της πραγματικότητας των κλειστών αιθουσών και της «μονοκρατορικής» παρουσίας του Netflix. Λογικά το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί ξανά, εκτός ίσως και από την φετινή χρονιά.

Από τις δέκα ταινίες οι οκτώ σκηνοθετήθηκαν από άνδρες και δύο απο γυναίκες, ενώ στην τηλεοπτική κατηγορία σημειώθηκε νίκη των νέων σειρών έναντι των συνεχιζόμενων από προηγούμενα χρόνια. Ήταν μια γερή χρονιά για το τηλεοπτικό προϊόν.

Αναλυτικά οι δύο λίστες:

Οι κινηματογραφική λίστα του AFI

Da 5 Bloods (Netflix)
Judas and the Black Messiah (Warner Bros.)
Η Θρυλική Μα Ρέινι (Netflix)
Mank (Netflix)
Minari (A24)
Nomadland (Searchlight)
One Night in Miami (Amazon Studios)
Soul (Pixar/Disney)

Ήχος από Μέταλλο (Amazon Studios)
Η Δίκη των 7 του Σικάγου (Netflix)

Η τηλεοπτική λίστα

Better Call Saul (AMC)
Bridgerton (Netflix)
The Crown (Netflix)
The Good Lord Bird (Showtime)
Lovecraft Country (HBO)
The Mandalorian (Disney+)
Mrs. America (FX)
Το Γκαμπί της Βασίλισσας (Netflix)
Ted Lasso (Apple TV+)
Unorthodox (Netflix)

Με 8/20 παρουσίες, από τέσσερεις σε κάθε λίστα, είναι αυταπόδεικτο ότι το Netflix είναι ο πολιτισμικός κροίσος του 2020, τώρα και με τη βούλα του κραταιού AFI. Το Α24 έχει μια παρουσία (Minari), η Amazon δύο (One Night in Miami και Ήχος από Μέταλλο), η Pixar μπήκε με το Soul, η Searchlight φυσικά με το Nomadland, ενώ την 10άδα έκλεισε η Warner με το Judas and the Black Messiah, την ταινία για τον Μάλκολμ Χ.

«Για 20 συναπτά χρόνια τα βραβεία μας είναι η στιγμή που μαζευόμαστε όλοι σε έναν χώρο για έναν σκοπό - την δημιουργία κοινότητας αντί ανταγωνισμού», λέει ο Μπομπ Γκαζάλ, Πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. «Αυτή είναι η χρονιά που δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, ωστόσο θα γιορτάσουμε κάθε βραβευθέντα με ειδικό περιεχόμενο που θα μοιραστούμε με το παγκόσμιο κοινό μέσω του Movie Club».

Όπερ σημαίνει ότι στις 26 Φεβρουαρίου τα βραβεία του AFI θα κάνουν την πρεμιέρα τους διαδικτυακά στο YouTube και στο AFI.com. (https://www.youtube.com/user/afi και https://www.afi.com/).

Και του χρόνου καλύτερα.