«Allen Vs Farrow»: Ο 30ετής πόλεμος μόλις αναζωπυρώθηκε

Σε μια αναμέτρηση πιστοποιημένα χωρίς έλεος, το 1ο επεισόδιο του νέου ντοκιμαντέρ προκάλεσε απαντητική δήλωση εκ μέρους Άλεν, ανταπάντηση των παραγωγών του «Allen Vs Farrow» και μια νέα αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ και των ΜΚΔ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Allen Vs Farrow»: Ο 30ετής πόλεμος μόλις αναζωπυρώθηκε

Το πρωινό μιας νέας εποχής έχει χαράξει για τα καλά και ο πόλεμος των πληκτρολογίων δείχνει να μπορεί να στήνει δίκες, να αποφασίζει ενόχους, να απονέμει (σπανίως να κατανέμει) δίκιο και, κυρίως, να υποδεικνύει ότι είμαστε σε μια περίπλοκη περίοδο που η σιωπή ενοχοποιείται, η πραότητα λοιδορείται, η προσπάθεια ζυγίσματος μιας κατάστασης ενοχλεί. Πιο απλά, αν ήμασταν στο κλειστό δωμάτιο των «12 Ενόρκων» του Σίντνεϊ Λιούμετ, ο Χένρι Φόντα θα είχε χάσει και ο κατηγορούμενος νεαρός θα είχε πάει για κρέμασμα.

Η ιστορία του Γούντι Άλεν και της Μία Φάροου, μια ιστορία που πυροδοτήθηκε εξ αρχής με το κατηγορητήριο που εκτόξευσε η δεύτερη λίγο καιρό αφ' ότου πληροφορήθηκε την σχέση του Άλεν με την Σουν Γι, όχι απλά δεν λέει να τελειώσει, αλλά τώρα μόλις άρχισε το τρίτο κύμο της «πανδημίας» της. Και ο λόγος φυσικά το ντοκιμαντέρ του HBO, «Allen Vs Farrow».

Οι ειδήσεις πλέον τρέχουν πιο γρήγορα από τη σκιά τους (αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει πλέον στον καιρό των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης;), καθώς ήδη οι Αλεν-Σουν Γι απάντησαν χθες ότι πρόκειται ούτε λίγο ούτε πολύ για διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ της Μία Φάροου, ήδη οι δημιουργοί αντέτειναν ότι προσπάθησαν επανειλημμένα χωρίς επιτυχία να έρθουν σε επαφή με την πλευρά Άλεν και ήδη οι εκδότες του βιβλίου του «Σχετικά με το Τίποτα» απειλούν με μηνύσεις για παράνομη χρήση ακουστικού υλικού από το audio book του Άλεν και ήδη οι δημιουργοί της σειράς απαντούν ότι η χρήση τους είναι νόμιμη.

Αναλυτικότερα, η πλευρά Άλεν απάντησε χθες με κοινή δήλωση Άλεν-Σουν Γι το σταθερό και ίσως για κάποιους (όχι τους περισσότερους) αυτονόητο: «Οι ντοκιμαντερίστες δεν ενδιαφέρθηκαν για την αλήθεια. Αντίθετα έχουν δαπανήσει χρόνια  συνεργαζόμενοι με την Φάροου ώστε να φτιάξουν μια δεινή επίθεση γεμάτη ψεύδη. Όπως είναι γνωστό για δεκαετίες οι κατηγορίες είναι κατηγορηματικά ασταθείς. Πολλαπλές έρευνες εκπονήθηκαν και το απέδειξαν. Ό,τι και να έχει υποδειχθεί στην Ντίλαν Φάροου να πιστεύει ότι της συνέβη, κακοποίηση δεν υπήρξε ποτέ. Είναι λυπηρό, αλλά δεν μας εκπλήσσει, ότι το HBO -που έχει παράλληλα μια συμφωνία παραγωγής με τον με τον Ρόναν Φάροου- αποφάσισε να εκπέμψει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Μπορεί να τραβήξει την προσοχή, αλλά δεν θα αλλάξει τα γεγονότα», καταλήγει η δήλωση.

Αναμενόμενα ακολουθεί πλέον η βροχή των twits και ανάλογων δημοσιευμάτων, στην οποία ο καθένας για τους λόγους του όχι μόνο παίρνει θέση (στις ΗΠΑ επί το πλείστον υπέρ της πλευράς Φάροου), αλλά θεωρεί και χρέος του να πάρει θέση, πιθανότερα όχι επειδή έχει διεξάγει μια δική του έρευνα, ούτε επειδή έχει μελετήσει σχολαστικά μια σειρά δικογραφιών και ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά βασικά επειδή έχει τους λόγους του να αντιπαθεί τον Γούντι Άλεν, θέλει να είναι ένοχος, ή/και επειδή στην σημερινή ασθενική λογική όποιος κατονομαστεί ως ένοχος δεν μπορεί παρά να είναι ένοχος.

Να σημειώσουμε τέλος ότι το HBO εξακολουθεί απτόητο την προβολή ταινιών του Γούντι Άλεν, πολλές εκ των οποίων με τη Μία Φάροου, γεγονός που εξαγριώνει χειρότερα του εχθρούς του με το σκεπτικό ότι από τη μία τον κατηγορείς και από την άλλη τον πληρώνεις.

Δεν θα ήταν άσχημο κάποια στιγμή να σκεφτούμε και ποιος πλουτίζει ενώ εμείς τσακωνόμαστε, αλλά και την παλιά, αγαπητή παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».