Οι «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Βασίλη Μπισμπίκη έρχονται στο σινεμά

Η παράσταση που γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία από την ομάδα του Cartel έρχεται στον κινηματογράφο και η τολμηρή διασκευή πάνω στο έργο του Τζον Στάινμπεκ θα μας απασχολήσει και την ερχόμενη χρονιά.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Οι «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Βασίλη Μπισμπίκη έρχονται στο σινεμά

Για δυο ολόκληρες σαιζόν και με απανωτά sold outs, αλλά και με βραβεία να φουντώνουν και να ακολουθούν την φήμη του, η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» που επιμελήθηκε ο Βασίλης Μπισμπίκης, που σκηνοθέτησε, διασκεύασε και πρωταγωνίστησε, ήταν το απόλυτο hit και της περασμένης θεατρικής χρονιάς.

Η παράσταση, χαρακτηρίστηκε από αρκετούς θεατές ως μια ωμή προσέγγιση στο κλασικό μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ, ένα σκοτεινό και βίαιο κρυφοκοίταγμα σε μια ομάδα ανθρώπων στην Αμερική του Μεσοπολέμου που προσπαθεί να ανασάνει στη σκιά ενός Κραχ, που τη γονατίζει. Η διασκευή του Μπισμπίκη μεταφέρει τη πλοκή σε μια μάντρα ανακύκλωσης στο Βοτανικό, δίπλα στα hot spots των προσφύγων και των μεταναστών και κοιτάζει τη προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει σε ένα κόσμο γεμάτο ρατσισμό και βρώμικα συναισθήματα.

Με την ιδιαίτερη αισθητική ματιά του σκηνικού από την Αλεξία Θεοδωράκη και την προσπάθεια του Βασίλη Μπισμπίκη να κάνει τον θεατή, όσο μπορεί μέρος της παράστασης, τοποθετώντας τον σε διαφορετικά μέρη του σκηνικού, το «Άνθρωποι και Ποντίκια» συζητήθηκε έντονα για τους σωστούς λόγους.

Η παράσταση διακόπηκε στο πρώτο lockdown του Μαρτίου, οι παραστάσεις δεν συνεχίστηκαν, δεν προβλήθηκαν διαδικτυακά και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου χώρου που θα φιλοξενούσε το νέο κύκλο παραστάσεων και άλλων ενεργειών του Βασίλη Μπισμπίκη, ο οποίος έχει στα σκαριά μια τολμηρή ανάγνωση των «Κόκκινων Φαναριών».

Τελικά, με τις θεατρικές σκηνές να παραμένουν κλειστές, η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε μία κινηματογραφική απόδοση του θεατρικού. Η ταινία σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη με Διευθυντή Φωτογραφίας τον Δημήτρη Κατσαίτη (ο ίδιος ήταν διευθυντής φωτογραφίας και στην «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη), με τη βοήθεια της Σοφίας Αδαμίδου στη προσαρμογή του κειμένου και με την ίδια διανομή (Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Μαίρη Μηνά, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγέλα Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη, Ερατώ Αγγουράκη), θα ξεκινήσει σύντομα τα γυρίσματα για να είναι έτοιμη τον ερχόμενο χειμώνα.