Βerlinale 2023: Στο ντοκιμαντέρ «Οn the Adamant» η φετινή Χρυσή Αρκτος

Στην ταινία που σημείωσε τις περισσότερες αποχωρήσεις κατά τη δημοσιογραφική της προβολή απένειμε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κρίστεν Στιούαρτ τη φετινή Χρυσή Αρκτο. Διαβάστε αναλυτικά για τα βραβεία της 73ης Berlinale.

Αποστολή στο Βερολίνο: Γιάννης Βασιλείου
Βerlinale 2023: Στο ντοκιμαντέρ «Οn the Adamant» η φετινή Χρυσή Αρκτος

Με μια ακόμα μέρα (επαναληπτικών) προβολών, το 73ο Φεστιβάλ του κινηματογράφου απένειμε τα βραβεία του στην κατάμεστη μετά από αρκετά χρόνια αίθουσα του Berlinale Palast στην Potzdamer Platz. Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Κρίστεν Στιούαρτ μαζί με τα μέλη Τζόνι Το, Κάρλα Σιμόν, Ράντου Ζούντε, Νάσιστεφ Φαραχάνι, Βαλέσκα Γκρίσενμπαχ και Φρανσίν Μάισλερ.

Oύτε «Past Lives», ούτε «Suzume», ούτε «Totem». Η φετινή Χρυσή Άρκτος πήγε στην ταινία που σημείωσε τις περισσότερες αποχωρήσεις στη  δημοσιογραφική προβολή της, το αμφιλεγόμενο και ηθικά συζητήσιμο ντοκιμαντέρ «On the Adamant» του Νίκολα Φιλιμπέρτ, που καταγράφει τη ζωή σε μια πλωτή μονάδα ψυχικής υγείας στον Σηκουάνα.

Το Βραβείο της Επιτροπής πήγε στο «Μal Viver», το ένα μέρος του διπτύχου του Ζοάο Κανίγιο – το άλλο προβλήθηκε στο τμήμα Encounters- ενώ το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε ο Κρίστιαν Πέτζολντ για το ρομερικό «Afire». Η Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας πήγε στον «νεαρό», όπως τον αποκάλεσε η Φαραχανί, σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ για την οικογενειακή υπόθεση του «Le Grand Chariot». O Γκαρέλ αφιέρωσε το βραβείο στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Τα βραβεία ερμηνείας στην Μπερλινάλε είναι πλέον gender-neutral, παραμένουν όμως δυο, με την επιτροπή να τα μοιράζει σε Α’ και Β’ Ρολου. Το βραβείο Α’ Ρόλου πήγε στην πρωτοεμφανιζόμενη ανήλικη Σοφία Ορτέρο για το «20.000 Species of Bees»- δεν έχουμε αυτή τη στιγμή  διαθέσιμα στοιχεία, πιθανότατα όμως η εννιάχρονη ηθοποιός είναι η νεαρότερη νικήτρια του θεσμού- ενώ το Β’ Ρόλου πήγε στην Τία Έρα για το «Till the End of the Night» Στην δεύτερη πιο παράξενη επιλογή της επιτροπής, η Αργυρή Άρκτος Σεναρίου πήγε στο «Music» της Άνγκελα Σάνελεκ, μια ακόμα ελλειπτική, δυσπρόσιτη δημιουργία από την Γερμανίδα δημιουργό, που πραγματοποίησε τα γυρίσματά της στην Ελλάδα. Βραβείο για την φωτογραφία του απέσπασε και το «Disco Boy» με τον Φραντζ Ρογκόφσκι.

Στο τμήμα Encounters η Τατιάνα Χουέζο, το «Prayers for the Stolen» της οποίας είχατε απολαύσει στις Νύχτες Πρεμιέρας, έφυγε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ απέσπασε και το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης. Το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας πήγε στο «Here» του Μπας Ντεβός.

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία:

Prizes of the International Jury
Silver Bear for an Outstanding Artistic Contribution
Hélène Louvart for the cinematography in Disco Boy.

Silver Bear for Best Screenplay
Angela Schanelec for Music

Silver Bear for Best Supporting Performance
Thea Ehre for Till the End of The Night

Silver Bear for Best Leading Performance
Sofía Ortero for 20,000 Species of Bees

Silver Bear for Best Director
Philippe Garrel for Le grand chariot (The Plough)

Silver Bear Jury Prize
Bad Living (Mal Viver) by Joᾶo Canijo

Silver Bear Grand Jury Prize
Roter Himmel by Christian Petzold

Golden Bear for Best Film
On the Adamant by Nicolas Philibert
 

Encounters 
Special Jury Award
Orlando, My Political Biography by Paul B. Preciado

Samsara by Lois Patino

Best Director
Tatiana Huezo

Award For Best Film
Here by Bas Devos

Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr ταξιδεύει στο Βερολίνο με την AEGEAN. Το 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματοποιείται 16 - 26 Φεβρουαρίου 2023.

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις του ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr από τη Μπερλινάλε 2023 εδώ.