Τρέιλερ: Ο Κένεθ Μπράνα επιστρέφει στο «Μπέλφαστ» για την «πιο προσωπική του δουλειά»

Ένας ηχηρός, πληθωρικός δημιουργός, με μια εντυπωσιακά πολυσυλλεκτική σκηνοθετική καριέρα, δοκιμάζει, κατά τα λεγόμενα, την εσωστρέφεια του «πολύ προσωπικού» και ανεβάζει τις προσδοκίες. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ: Ο Κένεθ Μπράνα επιστρέφει στο «Μπέλφαστ» για την «πιο προσωπική του δουλειά»

Πολυχρησιμοποιημένος όρος, ιδίως από την κριτική, το «προσωπικό». Με τον τρόπο τους, υπερβολικά πολλές ταινίες είναι προσωπικές, ενώ ακόμα και σε «ταινίες επιτροπών blockbuster», δεν αποκλείεις να βρεις προσωπικές πινελιές του δημιουργού. Κατά πόσον είναι άξιες λόγου είναι μια άλλη συζήτηση.

Ωστόσο ο Κένεθ Μπράνα, που με το που εμφανίστηκε, ειδικά στην πατρίδα του η τυμπανοκρουσία ήταν εντυπωσιακή, έχει μια καριέρα ανάλογη της πληθωρικότητας του ταλέντου του. Ανάλογη ίσως και της αμετροέπειας του ίδιου ταλέντου. Το σίγουρο είναι όμως ότι ο Μπράνα, διαθέτει «αποσκευές», έχει μεγάλο μεράκι με την φιλμοκατασκευή και έχει αποδειχθεί «παίκτης», που εδώ και 30 χρόνια βρίσκει τον τρόπο να μένει με το κεφάλι έξω απ' το νερό στον χολιγουντιανό ωκεανό.

Τώρα, μετά από ευάριθμες διασκευές Σαίξπηρ, θρίλερ, blockbuster, αλλά και ταινίες δωματίου (το «Peter's Friends» παραμένει μια ατυχώς άγνωστη ταινία στην φλέβα της «Μεγάλης Ανατριχίλας», ενώ το ριμέικ του «Sleuth» του 2007 είναι στις παρυφές του αριστουργηματικού), ανακοινώνει πως... ξυρίζει το θηριώδες μουστάκι του Πουαρό και βγαίνει σώος από τα γυρίσματα της «πιο προσωπικής του ταινίας μέχρι σήμερα». Το «Belfast» θα διηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού στο Μπέλφαστ των τελών του '60, μια εποχή τρικυμιώδους κοινωνικής κατάστασης.

Στην ταινία, της οποίας τα δικαιώματα απέκτησε η Focus Features για όλον τον κόσμο, πρωταγωνιστούν οι Κατρίνα Μπάλφ, Τζέμι Ντόρναν (γονείς), Τζούντι Ντεντς, Κιάραν Χιντς (παππούδες) και ο μικρός Τζουντ Χιλ στο ντεμπούτο του.

«Είναι το πλέον προσωπικό μου έργο. Είναι για την επιστροφή στο σπίτι, ένα δραματικό, συναρπαστικό ταξίδι συναισθήματος και χιούμορ», λέει ο Μπράνα. «Το να μας αγκαλιάσει ένας διανομέας διαπιστωμένης φαντασίας και ταλέντου όπως η Focus, είναι καταπληκτικό. Είναι τιμή μας να συνεργαστούμε με τον Πίτερ Κουτζάφσκι και την απίστευτη ομάδα του. Με την στήριξη της Nortern Ireland Screen πάνω μας, ελπίζουμε στο 'Belfast' να φτάσει στις αίθουες του κόσμου κάποια στιγμή στο 2021», ολοκληρώνει ο και σεναριογράφος του έργου Μπράνα

Με το καλό και θα είναι πράγματι ενδιαφέρον να δούμε πως ο δημιουργός του «Φράνκενστάιν», του πρώτου «Thor» και του Ηρακλή Πουαρό, θα μπορέσει να χαμηλώσει το volume και να ανεβάσει την συναισθηματική ένταση.

To «Belfast» αναμένεται στις αίθουσες στις 12 Νοεμβρίου.