«Το Νησί του Σκήπτρου» + Πανδημία + Μπόρις Τζόνσον = Κένεθ Μπράνα σε νέες ερμηνευτικές περιπέτειες

Ο εκ των μεγάλων του βρετανικού θεάματος, έστω με τα όποια στραβοπατήματα του, αποδέχεται το ρίσκο και πρωταγωνιστεί ως ο νυν Βρετανός Πρωθυπουργός σε νέα σειρά υπό την καθοδήγηση του Μάικλ Γουντερμπότομ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Το Νησί του Σκήπτρου» + Πανδημία + Μπόρις Τζόνσον = Κένεθ Μπράνα σε νέες ερμηνευτικές περιπέτειες

Ο Κένεθ Μπράνα, από το μακρινά τέλη της δεκαετίας του '80 που ήρθε στον κινηματογράφο, με τη φήμη του «τρομερού παιδιού»/διαδόχου του Ολίβιε στο θέατρο, έχει μια εκπληκτική καριέρα να επιδείξει. Βέβαια το «εκπληκτική» δεν είναι καλά και σώνει φορτισμένο θετικά, περισσότερο υποδηλώνει τον ρόλο του παράγοντα έκπληξη στις διαδρομές του. Ωστόσο, αν ρωτάς, το ισοζύγιο δεν είναι επ' ουδενί αρνητικό - ίσως όμως όχι όσο θετικό (ή όπως θετικό) θα λογάριαζε κάποιος. Από έναν νέο σαιξπηριστή, με όλη την κλάση της μεγάλης κληρονομιάς φορεμένη κατάσαρκα, κάποιος θα περίμενε ίσως κάτι παραπάνω από ένα «Thor», ένα «Artemis Fowl» ή μια «Σταχτοπούτα», σωστά;

Σωστά και λάθος. Ο Μπράνα δεν είναι μόνο σκηνοθέτης, αν και σε αυτόν τον τομέα έχει να επιδείξει μερικά εξόχως ενδιαφέροντα έργα (οι σαιξπηρικές του διασκευές, το «Sleuth», για ένα ευρύ κοινό το «Όριεντ Εξπρές» του...), είναι και ηθοποιός εκτοπίσματος. Και εκεί έχει αναλάβει ρόλους, όχι πάντα πρωταγωνιστικούς, στους οποίους η παρουσία του φέρνει ένα εκτόπισμα δυσεύρετο. Και αυτό ελπίζεις να γίνει και στη νέα σειρά που ανακοινώθηκε, υπό την καθοδήγηση του Μάικλ («The Trip») Γουιντερμπότομ. Σειρά στην οποία θα υποδυθεί τον Μπόρις Τζόνσον, τον αμφιλεγόμενο, και οπωσδήποτε ιστορικό, τωρινό ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας.

Το απίθανα τιτλοφορημένο «This Sceptred Isle» (αρκετό να κομπλάρει την μισή βιομηχανία ηθοποιών στις ΗΠΑ, ανέκαθεν προσαρτημένες στην έννοια του ερμηνευτικού πρεστίζ α λα βρετανικά), θα περιγράψει σε πέντε επεισόδια την ιστορία της πανδημίας του Covid-19 στο Νησί, βασισμένο σε πρωτογενείς αναφορές από επιστήμονες, γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και πολιτικό προσωπικό από το Υπουργείο Υγείας, το SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies) και...το Νο 10 της Οδού Ντάουνγινγκ. Την σειρά θα συγγράψει ο ίδιος ο Γουιντεμπότομ μαζί με τον Κίεραν Κουίρκ («Cuckoo»), η επιλογή του οποίου ίσως παραπέμπει στο ύφος της σειράς που δεν αποκλείεται να υιοθετήσει την τυπική βρετανική σκωπτικότητα.

Τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό επί της παρούσης, η διανομή παραμένει αίνιγμα, ενώ τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα με ημερομηνία αρχικού προγραμματισμού το φθινόπωρο του 2022. Από τον Μπράνα πάντως αναμένουμε φέτος τόσο τον αναβληθέντα «Θάνατο στο Νείλο» (με Άρνι Χάμερ, γεγονός που δεν ξέρεις αν και πόσο θα στοιχίσει στο έργο) όσο και το αυτοβιογραφικό «Belfast».