O Καβάφης στο Βερολίνο με τα φτερά της κινηματογραφημένης ποίησης

Η μικρού μήκους ταινία «Κ. Π. Καβάφης | Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ επελέγη ως επίσημη συμμετοχή στο ZEBRA Poetry Film Festival, που πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Βερολίνο της Γερμανίας.

O Καβάφης στο Βερολίνο με τα φτερά της κινηματογραφημένης ποίησης

Το φεστιβάλ πρωτοξεκίνησε το 2002 και είναι διεθνώς το πρώτο και μεγαλύτερο του είδους, που προβάλλει ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες βασίζονται στην ποίηση.  Εκτάκτως λόγω της πανδημίας, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, αξιοποιώντας παράλληλα την δυνατότητα video-on-demand του Vimeo και δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έχει πρόσβαση στις επιλεγμένες ταινίες του για ένα μήνα (Δεκέμβριο). 

ZEBRA POETRY FILM FESTIVAL (Πρόγραμμα) 

www.haus-fuer-poesie.org/index.php?cID=7551 

Η ταινία συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα Nature Poetry

www.haus-fuer-poesie.org/de/zebrapoetryfilmfestival/filme-2020/naturlyrik

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο φετινό ZEBRA Poetry Film Festival συμμετέχουν συνολικά 5 ταινίες από Ελλάδα. Όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ: “C. P. Cavafy | The City (Wherever I Turn My Eyes To) Panagiotis Kountouras, Aristarchos Papadaniel (ενότητα Nature Poetry), “Thalassa Mou” Loucas Tsilas (ενότητα Ocean Poetry), “Ana” Georgia Cartharis (ενότητα Mental Cinema), “Kordelio Generation Camp” Yannis Karamitros, Zazra Khaleed (ενότητα Internal and External Conflicts) και “Argonautica” International Junior High School of Acharnes (ενότητα U21). 

Λίγα λόγια για την ταινία «Κ. Π. Καβάφης | Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» 

Ως νεκρικό πορτρέτο Φαγιούμ, το βλέμμα του Ποιητή που «εκόμισε εις την Τέχνη» «κάτι μισοειδωμένα, πρόσωπα ή γραμμές» διακρίνει με την κόχη του ματιού την περιφορά ψυχών στην κώχη του Ματιού. Οπτικοακουστικό επίγραμμα εις μνήμην. Εις μάτην. 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ταινία στο YouTube.

Η ταινία «Κ. Π. Καβάφης | Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» ανήκει στο είδος του ποιητικού ντοκιμαντέρ προτείνοντας τον όρο οπτικοακουστικό επίγραμμα. Η επίσημη πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο 14ο Athens Animfest τον Μάρτιο του 2019, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού στις ελληνικές ταινίες.

Σημαντικός σταθμός της ταινίας υπήρξε η επίσημη συμμετοχή της στο 24ο International Environmental Film Festival "Green Vision" τον Νοέμβριο του 2019 στην Αγία Πετρούπολη, που αποτελεί το πρώτο και παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στη Ρωσία. Στις αρχές του έτους, η ταινία συμπεριλήφθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στις 11 υποψήφιες ταινίες μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, από τις οποίες τα μέλη της ΕΑΚ κλήθηκαν να εκλέξουν τις 5 τελικές υποψήφιες για το Βραβείο Ίρις 2020.  

Τον Νοέμβριο του 2020 η ταινία συνεχίζει το ταξίδι της στα κινηματογραφικά φεστιβάλ με σταθμούς στο 11ο Amorgos Tourism Film Festival  (Special Environmental Selection) στην Αμοργό, στο 15ο CYIFF Cyprus International Film Festival στην Λευκωσία και στο 14ο Docfest στην Χαλκίδα. 

CREDITS

Μουσική - Ερμηνεία: Αρίσταρχος 

Ιδέα - Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ  

Κινηματογράφηση - Μοντάζ: Παναγιώτης Κουντουράς  

Σχεδιασμός τίτλου - Animation: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ  

Οπτικά εφέ: Πάνος Παπαδανιήλ  

Ηχοληψία - Μίξη: Θοδωρής Ζευκιλής | SCA Studios  

Μπάσο: Θοδωρής Ζευκιλής  

Αγγλική απόδοση: Πιέρρα Φωτιάδου | Cosmos Translations  

Εκτέλεση παραγωγής: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παναγιώτης Κουντουράς, Πάνος Παπαδανιήλ  

Παραγωγή: Syllipsis  

Διάρκεια: 03’:25” 

Ελλάδα 2019

ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

AUDIENCE AWARD (GREEK), 14th Athens Animfest 2019 (Athens, Greece) 

MUSIC VIDEO FINALIST, 13th London Greek Film Festival 2020 (London, United Kingdom) 

FINALIST, The Lift-Off Sessions 2019 (London, United Kingdom)

HUMAN SPIRIT MERIT, Docs Without Borders Film Festival 2020 (Delaware, USA) 

ORIGINAL SCORE MERIT, Docs Without Borders Film Festival 2020 (Delaware, USA)  

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

34th MIFA Annecy International Animation Festival 2019 (Annecy, France) 

12th Animasyros 2019 (Syros, Greece) 

17th Arouca International Film Festival 2019 (Arouca, Portugal) 

5th Thessaloniki Animation Festival TAF 2019 (Thessaloniki, Greece) 

PRISMA Rome Independent Film Awards 2019 (Rome, Italy) 

15th Athens Digital Arts Festival ADAF 2019 (Athens, Greece) 

5th Animation Marathon 2019 (Athens, Greece) 

24th International Environmental Film Festival "Green Vision" 2019 (Saint Petersburg, Russia)  

9th Argo Film Festival (Volos, Greece)  

11th Amorgos Tourism Film Festival (Amorgos, Greece) 

15th CYIFF Cyprus International Film Festival 2020 (Nicosia, Cyprus) 

ZEBRA Poetry Film Festival 2020 (Berlin, Germany)  

14th Docfest (Chalkida, Greece) 

11th PIFF Bridges International Film Festival (Corinth, Greece) 

Αυτή την περίοδο ο Παναγιώτης Κουντουράς και ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ συνεργάζονται στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής «Πλάνα με ουρά» (Σάββατο, 18:00, ΕΡΤ2) την οποία ο Παναγιώτης σκηνοθετεί και για την οποία ο Αρίσταρχος δημιούργησε την οπτική ταυτότητα (λογότυπο, μασκότ, τίτλοι). Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ 

O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ είναι βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων. Συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας "Αστείας" Τέχνης», δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης» και του poster book «Ένας Κομίστας στην TV» (Syllipsis). Συνδημιουργός, μαζί με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, της πρώτης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» (Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση | Υπουργείο Παιδείας, ΕΡΤ1) για την ελληνική αλφάβητο και γλώσσα, που εξελίσσεται σε διαδραστικό περιβάλλον μάθησης (Medea Awards, Highly commended). Εικονογραφήσεις του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά (Βαβέλ, Χορεύω, 9, PC Magazine) και προβλήθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές (Η Πολυκατοικία, Ένας Μήνας και Κάτι, The X Factor). Βασικός ομιλητής στη σειρά βιογραφικών ντοκιμαντέρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο» (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Βουλή Τηλεόραση) με θέμα σπουδαίους Έλληνες γελοιογράφους. Συνεπιμελητής του βιβλίου «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» (ASIFA Hellas - Greekanimation.com). Συνιδρυτής του βραβευμένου δημιουργικού γραφείου Syllipsis και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas. Το 2020, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, η πρότασή του για δημιουργία μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το Τραγούδι των Μοιρών» (παραγωγή: Syllipsis) επελέγη να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).  

Ο Παναγιώτης Κουντουράς είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ). Οι ταινίες του «Αφανείς Ήρωες», «Ξύλινο Κουτί» και "Emoticon Man" έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η βραβευμένη νέα του ταινία "IVAN", πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Leeds. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 60 διαφημιστικά, 120 τηλεοπτικά επεισόδια αλλά και music videos για καταξιωμένους καλλιτέχνες (Gus G., Δημήτρης Μαραμής). Έχει επιτελέσει σκηνοθέτης του διακρατικού προγράμματος EUFORIA σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το οποίο και δημιούργησε 15 εκπαιδευτικές ταινίες τεκμηρίωσης. Με τη σειρά ντοκιμαντέρ "My Name is not Refugee" (TV100), συμμετείχε ως σκηνοθέτης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημόσιας Τηλεόρασης (Input 2017). Διετέλεσε υπεύθυνος κινηματογραφικών προγραμμάτων στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και ήταν ένας από τους 6 φιναλίστ στα Medea Awards 2018 για παγκόσμια καινοτομία στη χρήση βίντεο στην εκπαίδευση. Σκηνοθετεί και παρουσιάζει την ταξιδιωτική εκπομπή "SELFIE" στην ΕΡΤ2. Τον Αύγουστο του 2020, συμμετείχε στο Sarajevo Talents (by Berlinale Talents), στο πρόγραμμα directors summit, έχοντας ως μέντορα τον καταξιωμένο Ούγγρο σκηνοθέτη Γκιούλα Γκάζνταγκ.