Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον ξανά μαζί, σχεδόν μισό αιώνα μετά

Σε μια από εκείνες τις σπανίζουσες ειδήσεις που από τον τίτλο πηγάζει σινεφιλική συγκίνηση, δύο θρύλοι της βρετανικής υποκριτικής συναντώνται στο «The Great Escapers», που θα βρεθεί στην Αγορά του επικείμενου Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον ξανά μαζί, σχεδόν μισό αιώνα μετά

Είναι εντυπωσιακό που διαβάζεις την είδηση σε διεθνή, έγκριτα κινηματογραφικά μέσα και δεν αναφέρεται ότι ο Μάικλ Κέιν και η Γκλέντα Τζάκσον ξανασυναντήθηκαν, 46 ολόκληρα χρόνια πριν, σε μια θαυμάσια ταινία, την «Ρομαντική Αγγλίδα» του Τζόζεφ Λόουζι. Ίσως φταίει που πρωτίστως η Κριτική (...) και έπειτα η σινεφίλ κοινότητα μοιάζει να έχει...παραγράψει την εκπληκτική φιλμογραφία του σκηνοθέτη. Όμως ήταν έξοχο έργο η «Ρομαντική Αγγλίδα», βασισμένη σε σενάριο του Τομ Στόπαρντ, και μια συνάντηση τόσο καιρό μετά του πρωταγωνιστικού της ζεύγους φέρνει ένα θεσπέσιο σινεφίλ ρίγος.

Η ταινία ειναι εμπνευσμένη από πραγματικά περιστατικά και αφηγείται την ιστορία του Μπέρναρντ (Κέιν), που αποδρά από τον οίκο ευγηρίας ώστε να παραστεί στα 70χρονα της Επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία. Ταυτόχρονα γιορτάζει και τα 60 χρόνια του γάμου του με την Αϊρίν (Τζάκσον), μια γιορτή αγάπης, χωρίς όμως κανέναν συναισθηματισμό.  

Η ταινία οδηγείται από τον Όλιβερ Πάρκερ και συγγράφεται από τον Γουίλιαμ Άιβορι, αμφότεροι υποψήφιοι για BAFTA στην διαδρομή τους. 

«Κανείς δεν αντιστέκεται σε μια ιστορία που σε κάνει να γελάς αλλά και να συγκινείσαι. Μου άρεσε ιδιαίτερα το γράψιμο του Μπίλι και τώρα το να έχουμε τον Μάικλ και την Γκλέντα είναι το κερασάκι στην τούρτα», αναφέρει ο Πάρκερ.

Δεν είναι βέβαια ένα απλό κερασάκι, σημειώνουμε εμείς, είναι η τούρτα καθαυτή, η συνδρομή δύο τέτοιων ονομάτων (από δύο Όσκαρ ο καθένας, αν και αυτό λέει ένα μικρό μέρος της ιστορίας) ορθογραφεί τις προσδοκίες και την εκτέλεσή τους, κάνει την θέασή της ποθητή και αναγκαία, ενδεχομένως διασώζει και μια δουλειά που ίσως δεν βρεθεί στο ύψος τους.

Η Pathé θα διανείμει το έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Ελβετία και θα είναι υπεύθυνη για τις πιθανές προβολές του έργου στον υπόλοιπο κόσμο. Το περιμένουμε πολύ.