«The Premonition»: Μια ταινία για την πανδημία που δεν άργησε πολύ

Ένα αδηφάγο Χόλιγουντ που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, εμπνέεται και από την πανδημία του Covid-19, που ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει και φτιάχνει ταινία για τις πρώτες εκείνες μέρες.

Από τον Χρήστο Πολίτη
«The Premonition»: Μια ταινία για την πανδημία που δεν άργησε πολύ

Το κινηματογραφικό δίδυμο του Φιλ Λορντ και Κρις Μίλερ, εκείνο που κρύβεται πίσω από την παραγωγή του «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν», τη σκηνοθεσία της «Ταινίας Lego» και του «21 Jump Street» φαίνεται πως εμπνεύστηκε από την κατάσταση που επικρατούσε στην Αμερική, τις πρώτες εκείνες μέρες που ο περισσότερος κόσμος κινούνταν σε «αχαρτογράφητα» νερά, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Τι κι αν πρόλαβαν να γίνουν ντοκιμαντέρ για το πως ξεκίνησε, πως εξελίχθηκε και πως αντιμετωπίζεται ο ιος, οι ταινίες είναι πάντα ταινίες. Και δη όταν έχουν σκοπό το κέρδος. Όπως και τότε πίσω στο μακρινό 2001 όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι και ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα ήταν ο σκηνοθέτης που θα έκανε πρώτος μια αντίστοιχη ταινία, ποιο στούντιο θα έκανε τα περισσότερο εισιτήρια, ποια ταινία θα ήταν η πιο «προσιτή» στο κοινό.

Αντίστοιχα και τώρα, το «The Premonition» (Το Προαίσθημα) του Μάικλ Λιούις -που κυκλοφόρησε προ εβδομάδας-, συγγραφέα των ήδη κινηματογραφικών «Moneyball» και «Το Μεγάλο Σορτάρισμα», εμπνέει τους Φιλ Λορντ και Κρις Μίλερ και πιάνει τη «μεγάλη εικόνα», εκεί όπου στην Αμερική οι υγειονομικοί ήρωες προσπάθησαν να καταλαγιάσουν το άγνωστο κύμα που ήρθε και αφάνιζε τους ολοένα και αυξανόμενους ασθενείς, αλλά και τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ένα 13χρονο κορίτσι, ένας τοπικός νοσηλευτής, μια μυστική ομάδα γιατρών που αποκαλούνται «The Wolverines» πολεμούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αυτόν τον άγνωστο εχθρό.

Με σκοπό να μοιάζει περισσότερο στο «Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά», το φιλμ λογικά θα περιλαμβάνει και κωμικές στιγμές, φανταζόμαστε από την αρχική άγνοια να δεχθεί ο κόσμος και να κατανοήσει όλο αυτό που έμοιαζε να έρχεται απειλητικά.