Το μακρύ και στενό μονοπάτι: Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και τα 16 χρόνια σεναρίων που δεν έγιναν ποτέ ταινίες

Η παράξενη, ονειρική, αλλά όχι και πάντα παραδεισένια διαδρομή του Μεξικανού auteur από τις παρυφές των b movies στην καρδιά των Όσκαρ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Το μακρύ και στενό μονοπάτι: Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και τα 16 χρόνια σεναρίων που δεν έγιναν ποτέ ταινίες

Ένα από τα πιο ωραία των συνειδητών συμπορεύσεων, εν προκειμένω στο σινεμά, είναι αυτή η μακριά γραμμή του χρόνου που σε ενώνει με τους δημιουργούς. Έτσι λοιπόν έχει μια ιδιαίτερη χροιά, μάλλον και συγκίνηση, το να θυμάσαι το «Κρόνος» του 1993 ή το «Mimic» του 1997 ή την «Ράχη του Διαβόλου» (2001), στο ξεκίνημα του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. 20 χρόνια δεν είναι τόοοοσο πολλά, σίγουρα όχι όσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει αυτές τις ταινίες και το υπέροχα b παραγνωρισμένο κλίμα τους, από την εποχή της «Μορφής του Νερού» και των δύο (2!) Όσκαρ ενός δημιουργού που ποτέ δεν θα πόνταρες ότι θα έφτανε σε τέτοια ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Κι όμως... Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, μυστηριωδώς μια ταινία σαν τη «Μορφή του Νερού» κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και έδωσε Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον καλλιτέχνη, εκεί στην πρόσφατη εποχή που τα μεγάλα Όσκαρ ήταν μεξικανικά κι όλοι οι αντίπαλοι αουτσάιντερ. Όμως ο δρόμος από τα πρώιμα '90ς μέχρι την εποχή που το «Nightmare Alley» είναι κεντρική είδηση εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο στα κινηματογραφικά μέσα, είναι στρωμένος με...σενάρια που δεν έγιναν ταινίες.

Ο αγαπητότατος σεναριογράφος-σκηνοθέτης λοιπόν έγραψε πρόσφατα ότι έχει γράψει καμμιά 20αριά σενάρια που δεν πήραν πράσινο φως και δεν έγιναν σελιλόιντ. «Όπως τα μετράω έχω γράψει 33 σενάρια. 2-3 τα γύρισαν άλλοι, 11 εγώ, άρα περίπου 20 που δεν έγινε τίποτα. Κάθε σενάριο παίρνει 6-10 μήνες δουλειάς, οπότε υπολογίζω χονδρικά 16 χρόνια έγιναν μόνο εμπειρία και τεχνική βελτίωση», λέει ο 56χρονος ντελ Τόρο.

Η λίστα των..μη ταινιών περιλαμβάνει τίτλους όπως τα «The Witches», «Justice League Dark», «Beauty and the Beast», «At the Mountain of Madness», «Fantastic Voyage», «The Count of Monte Cristo», «Mephisto's Bridge», «Haunted Mansion» και κάμποσα ακόμα. Και η αλήθεια είναι πώς τόσοι από τους τίτλους γεννούν συνειρμούς που λυπάσαι που έμειναν στα συρτάρια.

Κάποιες φορές τα σενάρια δεν πραγματοποιήθηκαν κατά την συγγραφή ντελ Τόρο (ας πούμε το δεύτερο «Pacific Rim» δεν ήταν αυτό που έγραψε ο Μεξικανός) και σε άλλες , όπως το «Witches» του Ζεμέκις πέρυσι, ανέλαβε ρόλο παραγωγού. Το «At the Mountains of Madness», που του πήρε χρόνια να ολοκληρώσει, κάηκε σύμφωνα με τον ίδιο από το R rating που χρειαζόταν.

Μένοντας εντούτοις στα πραγματοποιηθέντα, το «Nightmare Alley» έρχεται στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ ήδη ετοιμάζεται ο «Πινόκιο» για λογαριασμό του Netflix στο πρόγραμμα του 2022.