Είναι πολλά τα λεπτά Άρι: Πανικόβλητη η Α24 θέλει μικρότερη διάρκεια για το «Disappointment Blvd»

Ο Άρι Άστερ παραδίδει κόπια 210 λεπτών για την καινούργια του ταινία με τον Χοακίν Φίνιξ και η Α24 βγάζει εξανθήματα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Είναι πολλά τα λεπτά Άρι: Πανικόβλητη η Α24 θέλει μικρότερη διάρκεια για το «Disappointment Blvd»

Κάτι τρέχει με τον Άρι. Γιατί λοιπόν η ταινία ενός από τους πλέον προσδοκώμενους δημιουργούς σήμερα δεν ήταν στο line up των φετινών Καννών. Απλό, μάλλον: 210 λεπτά είναι μια κτηνώδης διάρκεια, που δύσκολα αντέχει το πεπτικό σύστημα ενός παραγωγού σήμερα και το ίδιο συμβαίνει επίσης για ένα κοινό με attention span σπουργιτιού.

Ποιος έχει δίκιο; Ο δημιουργός φυσικά, η καλλιτεχνική ποιότητα δεν πάει με το ζύγι - κι αυτό το ξέρει ή οφείλει να το ξέρει πρώτα ο Άρι Άστερ, που αιτούμενος 210 λεπτά από τον χρόνο μας πιστεύει σε αυτό που έχει να ανταποδώσει. Πότε θα το μάθουμε; Δεν ξέρουμε.

Η Α24 θα περάσει των παθών της τον τάραχο, όπως περίπου το Netflix με τον Ντόμινικ και το «Blonde» του (που υπέστη τελικά ψαλίδι, υπό την έγκρισή του) και τελικά, λέμε εμείς, πρέπει να δώσει ένα ολόγιομο πράσινο φως και να στείλει την ταινία στην Βενετία το φθινόπωρο. Η Α24 και η Βενετία έχουν μια τεταμένη σχέση κάπως (είχε γίνει και ένα σκηνικό το 2019 με το «First Cow» της Κέλι Ράιχαρντ που η εταιρεία το έστειλε τελικά στο Telluride), οπότε κατά πόσον θα συμβεί κάτι τέτοιο κανείς δεν ξέρει. Αλλά αφήνουμε κι εμείς μια συνυπογραφή ότι προφανώς το δημιουργικό όραμα πρέπει να είναι ανενόχλητο. Το καλό που του θέλουμε βέβαια. 210 λεπτά είναι από μόνο του ένα βαρύ αίτημα, αν δεν έχεις κάτι ανάλογα βαρύ να προσθέσεις.