Το Disney+ τοποθετεί δήλωση αποποίησης ευθύνης στο «Μάπετ Σόου»

«Τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος και σήμερα», αναφέρει το disclaimer, που ακολουθεί πλέον τις πέντε σεζόν της θρυλικής σειράς με τις μαριονέτες του Τζιμ Χένσον, που στεγάζονται στην πλατφόρμα του Ποντικιού.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Το Disney+ τοποθετεί δήλωση αποποίησης ευθύνης στο «Μάπετ Σόου»

«Αντί να αφαιρέσουμε το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον βλαβερό του αντίκτυπο, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε την συζήτηση που θα επιφέρει ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον», αναφέρει η εταιρεία. Στις πέντε σεζόν που στεγάζονται στην πλατφόρμα υπάρχει πλέον ένα σημείωμα που αναφέρει ότι το παρόν «περιέχει αρνητικές εικονογραφήσεις ή/και αρνητική μεταχείριση ανθρώπων και πολιτισμών».

 «Η Ντίσνεϊ είναι ταγμένη στην δημιουργία ιστοριών με θέματα που εμπνέουν κι προάγουν την πλούσια ποικιλία της ανθρώπινης εμπειρίας ανά την υφήλιο», συνεχίζει η δήλωση αποποίησης.

Είναι παραπάνω από σαφές ότι περπατάμε την, πάντα αναγκαία και φυσιολογική, περίοδο της αναθεώρησης των πεπραγμένων. Η Ντίσνεϊ, εδώ στο θέμα της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής κληρονομιάς που μας απασχολεί, ακολουθεί τον εύλογο δρόμο της τοποθέτησης ενός ενημερωτικού σημειώματος, αντί της πανικόβλητης -και επικίνδυνης- προχειρότητας εξαφάνισης ταινιών, που είχαμε ανταμώσει λίγους μήνες πριν όταν ξέσπασε η ιστορία με το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

Προφανώς η συζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς αφορά εκτός των άλλων και στον τρόπο που πλέον καλούμαστε να εκλαμβάνουμε ένα έργο τέχνης/ψυχαγωγίας/διασκέδασης, ωστόσο η κουβέντα αυτή υπερβαίνει την είδηση και προχωρά στην άποψη.

Οι πέντε σεζόν του θρυλικού «Muppet Show» (που έχει δώσει και μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών), διήρκεσε από το 1977 έως το 1981 και είναι πλέον μέρος της φαρέτρας της Disney+ από την Παρασκευή. Άλλοι τίτλοι που δέχονται το μαρκάρισμα των disclaimers είναι οι «Αριστόγατες», το «Dumbo» και ο «Πίτερ Παν».