Τρέιλερ «Πινόκιο»: Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιστρέφει στα παραμύθια για να ραγίσει την καρδιά σας

Ο καταξιωμένος και βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός «διαβάζει» με τον μοναδικό του τρόπο την ιστορία του πιο αγαπημένου ψεύτη και παραδίδει μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Από τον Πάνο Γκένα
Τρέιλερ «Πινόκιο»: Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιστρέφει στα παραμύθια για να ραγίσει την καρδιά σας

Ο πιο δημοφιλής ψεύτης των παραμυθιών θα συνεχίσει να μας απασχολεί κινηματογραφικά με τα καμώματά του. Λίγα χρόνια μετά την αφήγηση του Ματέο Γκαρόνε στον «Πινόκιο» με πρωταγωνιστή τον Ρομπέρτο Μπενίνι ως Τζεπέτο, ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο φρέσκος μετά το «Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών» (διαβάστε τη γνώμη μας εδώ) ζωντανεύει ξανά την άτακτη, ξύλινη μαριονέτα για λογαριασμό του Netflix. Σύμφωνα μάλιστα με την γνώμη όσων έχουν ήδη παρακολουθήσει την ταινία, το αποτέλεσμα είναι αριστουργηματικό. Και δεν είναι ψέμα.

Το εντυπωσιακό καστ της ταινίας περιλαμβάνει τα ονόματα των Κέιτ Μπλάνσετ, Τίλντα Σουίντον, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Φιν Γούλφχαρντ («Stranger Things»), Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Κρίστοφ Βαλτς κ.α. Ο νεαρός Γκέγκορι Μαν δανείζει τη φωνή του στον Πινόκιο, η Σουίντον έχει αναλάβει φωνητικά το ρόλο της Γαλάζιας Νεράιδας (που εδώ μοιάζει με Σφίγγα και αναφέρεται ως Πνεύμα του Δάσους), ο ΜακΓκρέγκορ είναι ο Σεμπάστιαν Κρίκετ, ενώ στους υπόλοιπους ρόλους θα ακούσουμε τον Τζον Τορτούρο και τους παλιούς γνώριμους του Ντελ Τόρο, Ρον Πέρλμαν («Hellboy») και Μπερν Γκόρμαν («Pacific Rim»).

«Περάσαμε αρκετό χρόνο για να επιμεληθούμε το πιο αξιοπρόσεκτο καστ και συνεργείο», σχολιάζει ο Ντελ Τόρο. Ο σκηνοθέτης έχει τοποθετήσει την δική του εκδοχή στην Ιταλία του 1930 και η ταινία σχολιάζει την άνοδο του φασισμού στη χώρα. Πίσω από την παραγωγή βρίσκονται οι εταιρείες The Jim Henson Company (The Dark Crystal: Age of Resistance) και Shadow Machine (Μπότζακ Χόρσμαν), το σενάριο συνυπογράφει ο Πάτρικ ΜακΧέιλ (Over The Garden Wall), ενώ στη σκηνοθεσία συναντάμε μαζί με τον ντελ Τόρο τον Μαρκ Γκούσταφσον, διευθυντή animation στον «Απίθανο Κύριο Φοξ». Οι μαριονέτες που χρησιμοποιήθηκαν κατασκευάστηκαν από την Mackinnon and Saunders της φήμης της «Νεκρής Νύφης» και ο Αλεξάντρ Ντεσπλά υπογράφει τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας, τους στίχους των οποίων έγραψαν οι δυο σκηνοθέτες.

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο είχε δηλώσει στο παρελθόν για το πρότζεκτ: «Καμία άλλη μορφή τέχνης δεν έχει επηρεάσει περισσότερο τη ζωή μου και τη δουλειά μου περισσότερο από την τέχνη του animation, και με κανέναν άλλο χαρακτήρα δεν έχω αναπτύξει τόσο στενή προσωπική σχέση, όσο με τον Πινόκιο. Στην ιστορία μας, ο Πινόκιο είναι μία αθώα ψυχή, που χάνεται σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να κατανοήσει. Ξεκινά ένα ταξίδι πέρα από τα συνηθισμένα το οποίο τον βοηθά να κατανοήσει σε βάθος τόσο τον πατέρα του όσο και τον πραγματικό κόσμο. Ήθελα να κάνω αυτή την ταινία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έπειτα από την απίστευτη εμπειρία που είχαμε δημιουργώντας τους Κυνηγούς Τρολ, είμαι ευγνώμων που η ταλαντούχα ομάδα του Netflix μου δίνει αυτή την ευκαιρία ζωής να παρουσιάσω στο κοινό παγκοσμίως τη δική μου εκδοχή αυτής της παράξενης μαριονέτας-που-έγινε-παιδί.»

Το τρέιλερ υπόσχεται ένα σκοτεινό και ταυτόχρονα μαγικό παραμύθι, μία ιστορία συγκαλυμμένου πένθους και πολιτικού λόγου σαν να βρισκόπαστε ξανά στον «Λαβύρινθο του Πάνα», ένα «μια φορά κι έναν καιρό» που μπορεί να είναι επικίνδυνο και γι' αυτό γοητευτικό.

Δείτε στη συνέχεια το τρέιλερ του «Πινόκιο» που αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες 24 Νοεμβρίου από την Odeon (και 9 Δεκεμβρίου στο Netflix).