Η Αν Χάθαγουει χρωστάει τον «Διάβολο Φοράει Prada» στην Μέριλ Στριπ

Είχε περάσει το μισό γνωστό Χόλιγουντ από ακροάσεις για τον ρόλο της Άντρεα στο «Διάβαλο Φοράει Prada». Όμως (και δικαίως) κατάληξε στην Αν Χάθαγουει. Και αυτό έγινε αφού η Μέριλ Στριπ, την «επέβαλλε».

Από τον Χρήστο Πολίτη
Η Αν Χάθαγουει χρωστάει τον «Διάβολο Φοράει Prada» στην Μέριλ Στριπ

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κυκλοφορία του πολύ posh ρομάντζου «Ο Διάβολος Φοράει Prada» του Ντέιβιντ Φράνκελ, με την Μέριλ Στριπ να υποδύεται (ουσιαστικά) την Αν Γουίντουρ, διευθύντρια της πολυλάλητης Vogue. Πέρα όμως από την Στριπ (και την - άλλη μία - οσκαρική υποψηφιότητά της) εκεί ξεχώρισε επίσης ο ρόλος της υπομονετικής Άντι, της ασκούμενης της κραταιάς Διευθύντριας.

Για τον ρόλο της Άντι οι λίστες του στούντιο της Fox είχε τα ονόματα των Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Νάταλι Πόρτμαν, Κίρστεν Ντανστ, Κέιτ Χάντσον, αλλά και της Αν Χάθαγουέι, η οποία όμως βρισκόταν τελευταία στη σειρά.

Η Ελίζαμπεθ Γκάμπλερ, πρόεδρος τότε της Fox, θυμάται την Αν Χάθαγουει να κάθεται στον καναπέ απέναντί της και να της εξηγεί με περίσσιο πάθος γιατί θέλει να πάρει τον ρόλο. «Ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει, εκείνη δεν το έβαλε κάτω, δεν σταμάτησε να παλεύει για τον ρόλο, να προμοτάρει τον εαυτό της, να τηλεφωνεί και να έρχεται στην εταιρία. Έγραψε μέχρι "Προσέλαβέ με" στον μικρό κήπο της Κάρλα Χάκεν, της τότε διευθύντριας».

Ακόμα κι αν η κινηματογραφική ομάδα της ταινίας ήθελε την Χάθαγουεϊ, το στούντιο στεκόταν αρνητικό στην πρόσληψή της. Ο Φράνκελ τώρα θυμάται πως «κάναμε κάποιες συζητήσεις με την Αν, αλλά δεν τα πήγαν καλά με το στούντιο και προσφέραμε τον ρόλο τρεις φορές στην Ρέιτσελ Μακ Άνταμς. Το στούντιο την ήθελε διακαώς, εκείνη όμως δεν ήθελε».

Αυτό που στάθηκε κομβικό σημείο για την Χάθαγουεϊ, ήταν μια προβολή του «Μυστικού του Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι στην οποία ήταν παρούσα η Μέριλ Στριπ. Εκεί η Χάθαγουεϊ κρατά έναν μικρό ρόλο, ερμηνεύοντας την σύζυγο του Τζέικ Τζίλενχααλ. Η Στριπ ενθουσιάστηκε και εντυπωσιάστηκε τόσο από την ερμηνεία της, που έπεισε στην συνέχεια το στούντιο να την προσλάβει.

Ο Φράνκελ θυμάται να του λέει «άσε με να συναντηθώ μαζί της, […] κι ύστερα πήρε τον Ρόθμαν της Fox, λέγοντάς του "Ναι, αυτό το κορίτσι είναι υπέροχο και νομίζω θα δουλέψουμε πολύ καλά μαζί"».

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο ρόλος καθόρισε την καριέρα της Χάθαγουεϊ που έγινε σύντομα ένα από τα πρώτα (τότε) ονόματα του Χόλιγουντ.