Πρώτη φωτογραφία: Ο Τοντ Χέινς σκηνοθετεί τις Τζούλιαν Μουρ και Νάταλι Πόρτμαν στο «May December»

Ο δημιουργός, που έχει ήδη βέβαια τέσσερις συνεργασίες με την πρώτη, βρίσκεται σε ιδιαίτερα πολυάσχολη φάση και όλα τα πλάνα μοιάζουν ένα κι ένα. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Πρώτη φωτογραφία: Ο Τοντ Χέινς σκηνοθετεί τις Τζούλιαν Μουρ και Νάταλι Πόρτμαν στο «May December»

Άλλο ένα από τα αίσια της απαίσιας ιστορίας που αφήνουμε σιγά-σιγά πίσω μας, είναι η δημιουργική φόρα των ανθρώπων που φιμώθηκαν από την πανδημία. Είναι εκείνοι που φωνασκούσαν λιγότερο και εκείνοι που ίσως περισσότερο από ότι για κάθε άλλον είχαμε λόγο να λυπούμαστε για την (αναγκαία) απουσία τους.

Ο Τοντ Χέινς λοιπόν, μετά από τα «Dark Waters» (που δεν είδατε όσοι έπρεπε) ανοίγει τις τουρμπίνες και μετά το ροκ ντοκιμαντέρ για τους Velvet Underground (που είδατε αποκλειστικά στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας) συνεργάζεται με τις Τζούλιαν Μουρ και Νάταλι Πόρτμαν, στο δράμα «May December», σε σενάριο του Σάμι Μπερκ, από μια ιστορία του με τον Άλεξ Μεκάνικ - έχουν παρελθόν οι δύο τους σε μικρού μήκους ταινίες.

Η ιστορία του «May December» συνοψίζεται: «20 χρόνια μετά τον διάσημο στα ταμπλόιντ ρομάντσο τους, η Γκρέισι (Μουρ) και ο 23 χρόνια νεότερός της, Τζο (Τσαρλς Μέλτον), ετοιμάζονται για την αποφοίτηση των διδύμων τους. Όταν η σταρ του Χόλιγουντ Ελίζαμπεθ Μπέρι (Πόρτμαν) έρχεται για διακοπές μαζί τους, για να μελετήσει την Γκρέισι και να τηνν υποδυθεί προσεχώς σε biopic, οι οικογενειακές δυναμικές, οι ζωές που συνέβησαν και τα χρόνια που χάθηκαν, είναι έντονες. Το 'May December' είναι μια διερεύνηση της αλήθειεας, της αφήγησης και των δυσκολιών, ή της αδυναμίας, να καταλάβεις ποτέ τον άλλον».

Λίαν ενδιαφέρουσα η προοπτική, προφανώς πάρα πολλά έγκεινται στο γράψιμο των διαλόγων εδώ, εκεί που το σχέδιο πλεονεκτεί είναι βέβαια στην συνάντηση των μεγάλων κυριών. Χέινς και Μουρ είναι γνωστοί πάνω από 25 χρόνια, ο Χέινς έδωσε το μεγάλο break στην ηθοποιό με το «Safe», ενώ συνεργάστηκαν και πάλι στο Σερκικό «Far From Heaven», στο «I'm Not There» και πιο πρόσφατα στο «Wonderstruck». Η λεπτότητα του σχεδίου τους ταιριάζει.

Η επίσημη πρώτη φωτογραφία από την ταινία δεσπόζει ως κεντρική του άρθρου. Περιμένουμε πως και πως την πρεμιέρα της στις προσεχείς Κάννες.