Ο Χου Χσιάο-Χσιεν εισέρχεται (επιτέλους!) στον κατάλογο της Criterion

O σπουδαίος Κινέζος δημιουργός, με ένα έργο 40 ετών, έλειπε από την εκλεκτή σινεφιλική συλλογή της εταιρείας και η είσοδός του θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο με «Τα Λουλούδια της Σαγκάης».

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Ο Χου Χσιάο-Χσιεν εισέρχεται (επιτέλους!) στον κατάλογο της Criterion

Είναι σα να διέφυγε ο Κινέζος δημιουργός τόσα χρόνια από την Criterion - μπορεί και να μην αρέσει βέβαια των ανθρώπων. Είναι όμως ένα παράξενο γεγονός, ένας συζητημένος στο φεστιβαλικό κύκλωμα δημιουργός, κάτοχος Χρυσού Λέοντα με την «Πόλη της Θλίψης» (1989), Φοίνικα Σκηνοθεσίας με την «Σιωπηλή Δολοφόνο» (2015) και πλήθους τιμών από διεθνή φεστιβάλ, να απουσιάζει από έναν κατάλογο τόσο κινηματογραφόφιλο όσο αυτόν της Criterion.

Έτσι τώρα, η φουρνιά του ερχόμενου Μαΐου θα περιέχει «Τα Λουλούδια της Σαγκάης». Μαζί της καταφθάνουν ολόλαμπρα το πρωτότυπο «Nightmare Alley» του Έντμουντ Γκούλντινγκ, το Trances του Αχμέντ Ελ Μαανουνί, το «Fast Times at Ridgemont High» της Έιμι Χέκερλινγκ (με τον παντοτινό ελληνικό τίτλο «Πλακατζήδες και Μπουμπούκια») και, απολύτως αξιοσημείωτα, το ιστορικό «Merrily We Go to Hell»  του 1932, της ιστορικής γυναίκας σκηνοθέτιδας στην καρδιά του ανδροκρατούμενου Χόλιγουντ, Ντόροθι Άρζνερ, με την Σίλβια Σίντνεϊ και τον Φρέντερικ Μαρτς.

Απολαύστε την καλλιτεχνία των εξωφύλλων.