Το «Υστερόγραφο» είναι συνέχιση μιας από τις πιο θρυλικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης. Και κάνει απόψε πρεμιέρα στην ΕΡΤ!

Μετά το μεγάλης ιστορικής και αρχειακής σημασίας «Παρασκήνιο», σειρά έχει το «Υστερόγραφο». Μια σειρά ντοκιμαντέρ που εμπλουτίζει το πνεύμα της θρυλικής εκείνης εκπομπής, περιλαμβάνει τους ίδιους συνεργάτες και σήμερα ξεκινά τον κύκλο επεισοδίων της με ένα πορτρέτο της Άννας Λόντου, προγονής του Γιώργου Σεφέρη, σε σκηνοθεσία της Αποστολίας Παπαϊωάννου, παραγωγού και δημιουργού αξιόλογων ταινιών ντοκιμαντέρ.

Το «Υστερόγραφο» είναι συνέχιση μιας από τις πιο θρυλικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης. Και κάνει απόψε πρεμιέρα στην ΕΡΤ!

Να ξεκινήσουμε καταρχάς από μια ευτυχή συνθήκη: Όλοι σχεδόν οι σκηνοθέτες του «Υστερόγραφου» προέρχονται από τη μεγάλη παράδοση του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ, με σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και δεν χρειάζονται συστάσεις, αρκούν τα ονόματά τους: Λάκης Παπαστάθης, Εύα Στεφανή, Γιώργος Σκεύας, Ηλίας Γιαννακάκης, Αποστολία Παπαϊωάννου, Γιώργος Κραββαρίτης.

Και να συνεχίσουμε λέγοντας το εξής: Μία από τις αδιαφιλονίκητες αρετές που είχε ως εκπομπή το «Παρασκήνιο» ήταν να δημιουργεί αφηγηματικούς τρόπους που να συνδυάζουν επιτυχώς την κινηματογραφική εμπειρία του ντοκιμαντέρ με την τηλεοπτική αφήγηση, στην υπηρεσία μιας σειράς θεμάτων με σκοπό τους την ανάδειξη μιας Ελλάδας που συνήθως απουσιάζει από την τηλεόραση- της Ελλάδας του πνεύματος και των τεχνών. Το «Υστερόγραφο» παίρνει επάξια τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του στον συγκεκριμένο τομέα, υιοθετώντας το περιεχόμενο και το σκηνοθετικό ύφος της μακροχρόνιας σειράς με σκοπό να το εμπλουτίσει.

«Άννα Λόντου: Η Μητέρα μου, ο Σεφέρης κι Εγώ» ονομάζεται το επεισόδιο που εγκαινιάζει απόψε στην ΕΡΤ τη σειρά, σε σκηνοθεσία της Αποστολίας Παπαϊωάννου, που πιο πρόσφατα συναντήσαμε ως παραγωγό στο καλύτερο ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων από τη χώρα μας: στη «Μεταφορά» του Ηλία Γιαννακάκη η οποία έκανε την πανελλήνια πρώτη προβολή της και διαγωνίστηκε στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, συναντώντας μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

 

Η Άννα Λόντου, προγονή του μεγάλου μας ποιητή και νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, κόρη της αγαπημένης του γυναίκας Μαρώς Σεφέρη, ανοίγει την πόρτα του εμβληματικού σπιτιού της οδού Άγρας και μιλάει για τη ζωή της από τη στιγμή που γνώρισε τον Σεφέρη σε ηλικία 5 ετών, για τον ίδιο τον ποιητή, τη μητέρα της, την Τέχνη, για όσους και όσα διαμόρφωσαν την πολύ ενδιαφέρουσα, πνευματώδη και χαρισματική προσωπικότητά της.

Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με διηγήσεις γοητευτικές όσο και δραματικές: Η Άννα Λόντου «εγκαταλείφθηκε» στα δέκα της χρόνια όταν η μητέρα της Μαρώ έφυγε με τον Σεφέρη στην Αίγυπτο, λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Ένα παιδικό τραύμα που αν και παραμένει ζωντανό ακόμα σήμερα, έχει μετουσιωθεί σε βαθιά αληθινή αγάπη και υψηλή πνευματικότητα. Το παρελθόν της Λόντου ξετυλίγεται μέσα από εξομολογήσεις, καθώς και πολύτιμο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, τα οποία θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε απόψε, στις 9 ακριβώς, από το κανάλι της ΕΡΤ 2. Για όσους δεν πετύχουν το επεισόδιο στην ώρα προβολής του, μπορούν να το δουν δωρεάν από την πλατφόρμα του ERTFLIX.