«Judas and the Black Messiah»: Βιογραφία για τον αρχηγό των Μαύρων Πανθήρων ρίχνεται στην οσκαρική κούρσα

Το φεστιβάλ του Sundance, πρωτοφανώς, είναι φέτος και πλατφόρμα οσκαρικών διεκδικητών και εκεί θα παρουσιαστεί η ταινία του Σάκα Κίνγκ για τον Φρεντ Χάμπτον.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Judas and the Black Messiah»: Βιογραφία για τον αρχηγό των Μαύρων Πανθήρων ρίχνεται στην οσκαρική κούρσα

Αν το 2020 ήταν πρωτόγνωρο για τον κόσμο του σινεμά, το 2021 δεν θα υπολείπεται. Η ελπίδα, βάσιμη πια, είναι η διαφορά να μην βασίζεται στον εγκλεισμό και τον φόβο, αλλά τις διαφοροποιήσεις. Βέβαια ήδη τα πρώτα φεστιβάλ του έτους ξέρουν ότι ο τρόπος τους θα είναι αποκλειστικά ψηφιακός. Ωστόσο, με δύο μήνες αβάντα για τους διεκδικητές των Όσκαρ, κάποια από αυτά θα είναι και διάδρομοι προσγείωσης ταινιών με ακαδημαϊκές φιλοδοξίες. 

Πρώτος σταθμός Σάντανς λοιπόν, που ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου και θα φιλοξενήσει την ταινία του Σάκα Κινγκ («Newlyweeds», 2013), «Judas and the Black Messiah», με κεντρικό χαρακτήρα του τον Φρεντ Χάμπτον, τον μαύρο ακτιβιστή, επαναστάτη και ηγέτη των Μαύρων Πανθήρων, που δολοφονήθηκε το 1969 σε ηλικά 21 ετών από το FBI. Η ταινία επρόκειτο να βγει τον περασμένο Αύγουστο. 

Ο Ντάνιελ Καλούγια («Get Out») θα υποδυθεί τον επώνυμο χαρακτήρα, υποστηριζόμενος από πλειάδα, επί το πλείστον, μαύρου καστ, όπως τους ΛαΚίθ Στάνφιλντ, Άστον Σάντερς, Άλτζι Σμιθ, Τερέιλ Χιλ. Ο Στάνφιλντ θα υποδύεται τον καταδότη «Ιούδα» που διείσδυσε στην οργάνωση και «έδειξε» τον Χάμπτον στους εκτελεστές του. Θυμίζουμε ότι ο χαρακτήρας του Χάμπτον παρουσιάζεται φέτος και στην ταινία του Σόρκιν, «Η Δίκη των 7 του Σικάγου», τον υποδύεται ο Κέβιν Χάρισον Τζρ. 

«Είμαστε πανευτυχείς να υποδεχόμαστε δουλειές σαν αυτήν στο πρόγραμμά μας», λέει η διευθύντρια του φεστιβάλ, Τάμπιθα Τζάκσον σε επίσημη δήλωση. «Ταινίες σαν αυτή υποθάλπουν τις τολμηρές, οραματικές αφηγήσεις που στηρίζουμε από όλον τον κόσμο, βοηθούν να διευρύνουμε τον ορίζοντά μας».

Συνολικά, ας αναφερθεί, το Σάντανς περιέχει 73 ταινίες από 30 χώρες, ανάμεσά τους 39 πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών. 14 από αυτές στηρίζονται από το φεστιβάλ στην ανάπτυξή τους, ενώ το 93% των ταινιών είναι παγκόσμιες πρεμιέρες. Οι ταινίες επελέγησαν από περισσότερες από 14 χιλιάδες υποβολές, εκ των οποίων 3.500 μεγάλου μήκους. Από τις 141 συνολικές προβολές οι 69 είναι υπογεγραμμένες από γυναίκες, οι μισές από έγχρωμους καλλιτέχνες και οι 21 από ανθρώπους της LGBTQ+ κοινότητας.

Με το καλό η αρχή ενός ελπιδοφόρου έτους.