Ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για τις κομμένες σκηνές των ταινιών του!

Το «1/10 του Χιλιοστού Μακριά» τιμά τις σκηνές που παραλίγο να περνούσαν στην αιωνιότητα κι ένα ευρηματικό τρέιλερ μας βάζει στο κλίμα του ημίωρου ντοκιμαντέρ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για τις κομμένες σκηνές των ταινιών του!

Είναι ανεπιφύλακτα μια περίοδος ρετροσπεκτίβας και γιορτής του έργου του. Με αφορμή την έκδοση του box set της Criterion (και στα δικά μας την προβολή ταινιών του από την πλατφόρμα του Cinobo), η φιλμογραφία ενός στυλίστα που σημάδεψε με τον τρόπο της, τουλάχιστον, την δεκαετία του '90, είναι στο επίκεντρο της σινεφιλικής προσοχής. Παράπλευρα, για να γιορτάσει και ο ίδιος ακόμα περισσότερο το γεγονός της 30ετίας της Jet Tone Films (εταιρείας παραγωγής του), έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ μισής ώρας που αφήνει στεφάνι στις σκηνές που έμειναν στο πάτωμα της μουβιόλας. Το «One-Tenth of a Millimeter» είναι αυτό το ντοκιμαντέρ. 

Το πόνημα έκανε την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ την περασμένη Παρασκευή, παίζοντας αμέσως μετά την προβολή του «Happy Together». «Χαιρετούμε όλα όσα ήταν πιθανά και τελικά απετέλεσαν παρελθόν», λέει ο σκηνοθέτης. «Σε κάποιες περιπτώσεις  θα ήταν μέρος της ιστορίας ενός έργου, παρά 1/10 του χιλιοστού». Τα εν λόγω φιλμ είναι τα «Ashes of Time», «Chungking Express», «Happy Together», «In The Mood For Love», «My Blueburry Nights», «Fallen Angels» και «The Grandmaster».

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Καρ-Γουάι κόλλησε....Κόπολα κατά την διάρκεια των επεξεργασιών σε 4Κ που έκανε για το έργο του, καταλήγοντας να διαλέξει τον δρόμο των πάμπολλων αλλαγών (σε μοντάζ, σάουντρακ, φορμά, voice over, μεταξύ άλλων) ώστε να αντιπροσωπεύσουν όχι απλά την τελική τους μορφή, αλλά εκείνη που αρχικά θέλησε ο δημιουργός και για ποικίλους λόγους δεν είχε επιτευχθεί.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που σε...«Tenet» συνειρμούς, παιχνιδίζει πάνω στην φύση του Χρόνου.