Η Κέιτ Γουίνλσετ γνωρίζει «τουλάχιστον τέσσερις γκέι ηθοποιούς» στο Χόλιγουντ που φοβούνται να κάνουν coming out

«Η δικαιολογία πως οι γκέι άντρες δεν μπορούν να παίξουν straight ρόλους θα έπρεπε να θεωρείται παράνομη». Η Κέιτ Γουίνσλετ έχει πολλά να πει για την αθέατη (;) και συντηρητική πλευρά του Χόλιγουντ.

Από τον Χρήστο Πολίτη
Η Κέιτ Γουίνλσετ γνωρίζει «τουλάχιστον τέσσερις γκέι ηθοποιούς» στο Χόλιγουντ που φοβούνται να κάνουν coming out

Έχει αποδείξει μέσα στις τόσες δεκαετίες παρουσίας πως δεν φοβάται να ρισκάρει και η καριέρα της, γεμάτη βραβεία και τολμηρές επιλογές, την έχει δικαιώσει. Φέτος πρωταγωνίστησε στον «Αμμωνίτη» του Φράνσις Λι, στον ρόλο μιας λεσβίας που ερωτεύεται μια νεαρότερη γυναίκα στην Αγγλία του 1840, σε μια εποχή που μια τέτοια νύξη θα μπορούσε να είναι καταλυτική για την ζωή ενός ανθρώπου.

Η ίδια σε συνέντευξή της, παραδέχεται πως γνωρίζει αρκετούς ηθοποιούς σήμερα που κρύβουν την σεξουαλική τους ταυτότητα, επειδή η βιομηχανία του Χόλιγουντ δεν επιτρέπει τέτοιου είδους «ανοιχτές» δηλώσεις. Και το διευκρινίζει.

«Δεν μπορεώ να πω τον αριθμό, αλλά ξέρω αρκετούς ηθοποιούς, μερικοί γνωστοί, άλλοι που ξεκινούν τώρα τη καριέρα τους, οι οποίοι τρέμουν να αποκαλύψουν την σεξουαλικότητά τους γιατί έτσι δεν θα μπορούν να παίζουν straight ρόλους. […] Ξέρω διάσημο ηθοποιό που μόλις άλλαξε ατζέντη και του είπε "Ξέρω πως είσαι bisexual. Δεν νομίζω πως αυτό θα πρέπει να το πούμε προς τα έξω"».

Σε άλλο μέρος της συνέντευξης προσθέτει πως είναι δυσκολότερο για τους άντρες, ένεκα της ανδροπρεπούς εμφάνισής τους, γιατί θα αναλάβουν straight ρόλο μόνο αν δεν έχουν αποκαλύψει δημόσια οτι είναι γκέι. «Υπάρχει αυτή η προκατάληψη πως δεν θα μπορέσεις να αποδώσεις τον ρόλο πειστικά». Και η Γουίνσλετ παραδέχεται πως η συγκεκριμένη αντίληψη είναι διαδεδομένη στον στουντιακό κόσμο. «Δεν είναι δουλειά κανενός, το αν θα πρέπει κάποιος να πει ή να μην πει πως είναι γκέι. Κάποιοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιλέγουν να μην το πουν για προσωπικούς τους λόγους».

Με την στάση της η Γουίνσλετ ελπίζει σε ένα μέλλον όπου οι νέοι ηθοποιοί θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και λέει πως «δεν σκοπεύει να διορθώσει το Χόλιγουντ, αλλά […] οι νέοι στον χώρο πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να τον κάνουν πιο ανοιχτό, για να υπάρχει λιγότερη κρίση, διάκριση και ομοφοβία».

Τέλος διευκρινίζει πως «δεν πήρε τον ρόλο» της στον «Αμμωνίτη» από μια λεσβία ηθοποιό, καθώς μόνο σε εκείνη προτάθηκε εξ’ αρχής, αλλά είχε την ευκαιρία να φέρει έναν ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρα σε περισσότερα «σαλόνια».