Έφυγε η αγαπητή ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Κατερίνα Χέλμη (1939-2023)

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το «Σπίτι του Ηθοποιού».

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Έφυγε η αγαπητή ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Κατερίνα Χέλμη (1939-2023)

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών η Κατερίνα Χέλμη, πρόσωπο απολύτως οικείο σε παλαιότερες γενιές θαυμαστών του ελληνικού κινηματογράφου. Η παρουσία της στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, με το κλασικό «θα φαρμακωθώ» της στον Ντόρη του Κώστα Κούρτη είναι χαραγμένη στο λαϊκό μας σινε-συνειδητό. Ως τότε είχε ήδη εμφανιστεί στο «Έγκλημα στο Κολωνάκι» του Τζανή Αλιφέρη, βασισμένο στο βιβλίο του Γιάννη Μαρή, ενώ έπαιξε και στα «Νόμος 4000», «Ίλιγγος» και «Χωρίς Ταυτότητα» του Γιάννη Δαλιανίδη - το τελευταίο σε σενάριο του Μαρή επίσης.

Στην δεκαετία του '60 έπαιξε ως αντίζηλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην «Αγάπη μας» του Κώστα Καραγιάννη. Γενικά δεν συναντά κανείς την πληθώρα τίτλων άλλων πρωταγωνιστών της εποχής, οι παρουσίες της ήταν μεν συχνές αλλά όχι σε ετήσια βάση, ή πολλάκις σε ετήσια βάση, όπως σε άλλους συναδέλφους της.

Στην πορεία των χρόνων οι εμφανίσεις στο σινεμά αραίωσαν ακόμα περισσότερο, αν και την είδαμε στον «Άγγελο» του Κατακουζηνού στις αρχές του '80 και σχετικά πιο πρόσφατα εμφανίστηκε στο «Ελ Γκρέκο» (2007) του Γιαννη Σμαραγδή επιλέγοντας την καριέρα της στο «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα τέσσερα χρόνια πριν. Σποραδική αλλά με στίγμα ήταν και η παρουσία της τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο όπου ερμήνευσε υπό την καθοδήγηση σκηνοθετών όπως ο Αλέξης Δαμιανός και ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

Σύζυγός της ήταν ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πράγμα που πάντως δεν εμπόδισε την εκλιπούσα να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με την παράταξη του Θόδωρου Πάγκαλου.

Θερμά τα συλλυπητήριά μας στους οικείους της.