Γκουαντάναμο και συνωμοσία στο νέο τρέιλερ του «The Mauritanian» με την Τζόντι Φόστερ

Ευχάριστο ρίγος να υπάρχει για μια ακόμα φορά ένα τίτλος μεγάλης παραγωγής με την Τζόντι Φόστερ επικεφαλής. Κι εδώ σιγοντάρεται από τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και την Σεϊλίν Γούντλεϊ, υπό την καθοδήγηση του συστηματικά ενδιαφέροντος Κέβιν Μακντόναλντ. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Γκουαντάναμο και συνωμοσία στο νέο τρέιλερ του «The Mauritanian» με την Τζόντι Φόστερ

Ξέρετε πόσες ταινίες έχουμε δει με την Τζόντι Φόστερ τα τελευταία 10 χρόνια; Φτάνουν τα δάχτυλα του ενός χεριού - και το ένα είναι ντοκιμαντέρ. Κι αυτό είναι κρίμα, είναι και ενδεικτικό, με πολλές ένννοιες, της κατάστασης στην βιομηχανία. Όχι στο αν και πόσο δουλεύουν γυναίκες, όσο στο αν υπάρχει θεατρικό ενδιαφέρον (παραγωγών και κοινού) να βρεθεί ρόλος για μια από τις ιστορικές σταρ και τις διόλου ευκαταφρόνητες αρτίστες της ιστορίας του σινεμά.

Μετά το σύντομο αυτό παράπονο....«The Mauritanian». Ένα δικαστικό, ερευνητικό θρίλερ, με δύο δικηγόρους που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του Μοχαμεντού Ουλντ Σαλαχί, που κρατείται μυστηριωδώς επί χρόνια δίχως δίκη από την αμερικανική κυβέρνηση. Η έρευνα και η αποκάλυψη σεισμικών στοιχείων θα αποκαλύψει την ύφανση μιας σοκαριστικής συνωμοσίας. 

Το έτερο μεγάλο συν της ιστορίας, είναι ο υπογράφων Κέβιν Μακντόναλντ, ένας σκηνοθέτης που από το «Touching the Void», ως το «Black Sea» κι από το «State of Play» ως το «Last King of Scotland» είναι ένας σκηνοθέτης θριλερικής υφής, γεροδεμένης φτιαξιάς και ευφυών αναφορών, που και την πολιτκή στίξη κατέχει και τις λεπτές ισορροπίες ενός πύρινου θέματος (η αθωότητα ενός Άραβα, ειδικά αυτή την εποχή, κουβαλά δεδομένη ένταση) μπορεί να κρατήσει. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία - ο Σαλαχί κρατήθηκε χωρίς δίκη για 14 χρόνια (2002-2016), βασανίστηκε στο Γκουαντάναμο και είναι ο πρώτος άνθρωπος που εξέδωσε απομνημονεύματα εν κρατήσει (στο συγκεκριμένο ίδρυμα).

Κοντά στις Φόστερ και Γούντλεϊ (που θα υποδύονται το δίδυμο των δικηγόρων), υπάρχει ο Ταχάρ Ραχίμ, ενώ σε ρόλο-κλειδί βρίσκεται ο (πιο μπάσος από ποτέ) Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που τον συναντάμε και ανάμεσα στους παραγωγούς. Η ταινία προορίζεται για τον Φεβρουάριο του 2021, εντούτοις το Variety σημειώνει ότι θα τεθεί υπ' όψιν των μελών της Ακαδημίας για τα Όσκαρ.