«The Dead Don't Hurt»: Ο Βίγκο Μόρτενσεν σε γουέστερν με την Βίκι Κριπς

Και έτσι ξαφνικά, μια γουέστερν αφύπνιση, φεμινιστικού επίκεντρου, υπό την πλήρη σκηνοθετική, σεναριακή και ερμηνευτική καθοδήγηση του 63χρονου ηθοποιού στην δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«The Dead Don't Hurt»: Ο Βίγκο Μόρτενσεν σε γουέστερν με την Βίκι Κριπς

Σε δύο μέρες, λέει το πρόγραμμα, στις 12 Οκτωβριου δηλαδή, ξεκινά τα γυρίσματά της στον Καναδά η νέα ταινία του Βίγκο Μόρτενσεν. Ένα γουέστερν εποχής, με συμπρωταγωνίστρια την εκτάκτως ανερχόμενη πλέον Βίκι Κριπς που μάθαμε επισήμως το 2017 στην «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον και από πέρυσι η συγκυρία της χαμογελά για τα καλά. Μόνο στο 2021 είχε το «Old» του Σιάμαλαν, το «Bergman's Island», που ειδαμε πρόσφατα στη χώρα μας, το «Survivor» του Λέβινσον πατρός και το «Beckett», ενώ φέτος κυριεύει το «Corsage» (με βραβείο ερμηνείας στις Κάννες, παραγωγός επίσης!) και πρωταγωνιστεί και στο «Πιο Πολύ Από Ποτέ» που προβλήθηκε στις 4 τρέχοντος στις Νύχτες Πρεμιέρας μας.

Το «The Dead Don't Hurt» αναφέρεται ως ερωτική ιστορία, τοποθετημένη στα 1860, με παραγωγούς, μεταξύ άλλων, τον οσκαρούχο Τζέρεμι Τόμας, με μακρά συνεργασία με τον Μπερτολούτσι από τον καιρό του «Τελευταίου Αυτοκράτορα», και τον ίδιο τον Μόρτενσεν.

Η Κριπς υποδύεται μια πολύ ανεξάρτητη Γαλλοκαναδή, την Βιβιάν, στην σχέση της με έναν Δανό μετανάστη, τον Όλσεν, που γνωρίζονται στο Σαν Φρανσίσκο για να καταλήξουν στην φαινομενικά ήσυχη ιδιαίτερη πατρίδα του τελευταίου. Όμως ο Εμφύλιος Πόλεμος τους χωρίζει, αφήνοντας τον χαρακτήρα της Κριπς να τα βγάλει πέρα με άγριους γαιοκτήμονες, βίαιους γιους και διεφθαρμένους Δημάρχους (Ντάνι Χιούστον εδώ, κλασικά) για να ξαναβρεθούν μετά τον πόλεμο αμφότεροι δύο αλλαγμένοι άνθρωποι.

Ο Μόρτενσεν για την ταινία του επανενώνεται με ένα καστ πίσω από την κάμερα που είχε κοντά του στο ντεμπούτο του, το «Falling» του 2021. Φωτογράφος θα είναι ο Μαρσέλ Ζισκίντ, σκηνογράφος η Κάρολ Σπάιερ, καλλιτεχικός διευθυντής ο Τζέισον Κλαρκ και ενδυματολόγος η Αν Ντίξον. Τα γυρίσματα θα γίνουν κυρίως στο Μεξικό, με γυρίσματα επίσης στο Οντάριο και την Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά.

Με το καλό!