Το Σωματείο Ηθοποιών ανατρέπει προγνωστικά με «Δίκη των 7 του Σικάγου», Βαϊόλα Ντέιβις και Γιαν-Τζανγκ Γιουν!

Σε μια ήδη αμφίβολη χρονιά για το προς τα που θα κινηθούν τα βραβεία στην Απονομή των Όσκαρ, το Σωματείο των Ηθοποιών έρχεται να μπερδέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα!

Από τον Χρήστο Πολίτη
Το Σωματείο Ηθοποιών ανατρέπει προγνωστικά με «Δίκη των 7 του Σικάγου», Βαϊόλα Ντέιβις και Γιαν-Τζανγκ Γιουν!

Πρώτη ανάγνωση. Το να δίνεις το βραβείο σου στην «Δίκη των 7 του Σικάγου» είναι μια ομολογουμένως ασφαλής επιλογή, καθώς είναι «ταινία ηθοποιών», διαθέτει στιβαρές ερμηνείες και είναι και εκείνη που συγκεντρώνει τα περισσότερα (γνωστά) ονόματα, από τις υπόλοιπες συνυποψήφιες. Ωστόσο, μόνο ο Σάσα Μπάρον Κόεν έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες για Όσκαρ, αν και εδώ το έχασε από το Ντάνιελ Καλούγια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Σωματείο των ηθοποιών (SAG) δεν φημίζεται για την ταύτιση των βραβείων της με τις επιλογές των Όσκαρ, αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια έχει δώσει υποψηφιότητες στην Έμιλι Μπλαντ (η οποία κέρδισε για το «Ένα Ήσυχο Μέρος»), τον Τάρον Έτζερτον (για το «Rocketman») και την Τζένιφερ Λόπεζ για το «Hustlers». Ωστόσο, πέρσι έπεσε διάνα σε όλα της, καθώς βράβευσε το καστ της ταινίας «Παράσιτα» που άλωσε τα Όσκαρ, τη Ρενέ Ζελβέγκερ, τον Χοακίν Φίνιξ, τον Μπραντ Πιτ και τη Λόρα Ντερν, σε μια μάλλον πιο σίγουρη χρονιά.

Φέτος, το βραβείο για το καλύτερο καστ πήγε στην «Δίκη των 7 του Σικάγου» παραγωγής Netflix, βάζοντάς την ξανά στο παιχνίδι για την διεκδίκηση των μεγάλων βραβείων στα Όσκαρ. Με δεδομένη όμως την απουσία του Σόρκιν στην πεντάδα της σκηνοθεσίας, την επικράτηση του Καλούγια στα SAG για το «Judas and the Black Messiah» και την νίκη της Έμεραλντ Φενέλ («Promising Young Woman») στο Σωματείο Σεναριογράφων, μάλλον μπαίνει αποδυναμωμένη στο παιχνίδι.

Το Netflix, είχε την τιμητική του και στις ερμηνείες Α' Ρόλων. Το βραβείο Α’ Ανδρικού πήγε στον εκλιπόντα Τσάντγουικ Μπόουσμαν για την «Θρυλική Μα Ρέινι», που λογικά κλειδώνει το αντίστοιχο Όσκαρ (άξιος νικητής θα ήταν και ο Άντονι Χόπκινς, που παραδίδει μια εκπληκτική ερμηνεία ζωής στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλεν), ενώ στον Α' Γυναικείο η Βαϊόλα Ντέιβις έγραψε ιστορία για την ίδια ταινία, ως η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κερδίζει δεύτερη φορά το συγκεκριμένο βραβείο. Στα Όσκαρ η Ντέιβις κοντράρεται από την Κάρεϊ Μάλιγκαν του «Promising Young Woman» και την Άντρα Ντέι του «The United States Vs. Billie Holiday», που κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα αλλά δεν ήταν καν υποψήφια στα SAG.

Στους υποστηρικτικούς ρόλους, εκτός από την απόλυτη φετινή επικράτηση του Ντάνιελ Καλούγια, είχαμε την απόλυτη έκπληξη στη γυναικεία κατηγορία καθώς νικήτρια έφυγε η ανατρεπτική γιαγιά του «Minari» Γιαν-Τζανγκ Γιουν (πρώτη Κορεάτισσα που κερδίζει στα SAG), που μοιάζει την τελευταία στιγμή να κερδίζει έδαφος απέναντι στις Ολίβια Κόλμαν («Ο Πατέρας»), Γκλεν Κλόουζ («Το Τραγούδι του Χιλμπίλη») και κυρίως την Μαρία Μπακάλοβα του «Μπόρατ 2».

Για να συνοψίσουμε τα φετινά βραβεία των Ενώσεων πριν καταλήξουμε αυτό το μήνα στα Όσκαρ, έχουμε και λέμε: στις Χρυσές σφαίρες επικράτησε το «Nomadland» της Κλόι Τζάο με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Σκηνοθεσίας, το Σωματείο Σεναριογράφων έδωσε τα βραβεία της στο «Μπόρατ 2» και στο «Promising Young Woman» και τώρα οι Ηθοποιοί στην «Δίκη των 7 του Σικάγου».

Σύντομα, συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου θα έχουμε τα βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών που θα συμπληρώσουν το παζλ με υποψήφιους τον Λι Άιζακ Τσανγκ για το «Minari», την Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman», τον Ντέιβιντ Φίντσερ για το «Μανκ», την Κλόι Τζάο για το «Nomadland», αλλά και τον Άαρον Σόρκιν για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου», αφήνοντας εκτός τον Τόμας Βίντερμπεργκ που βρήκε θέση στη χρυσή πεντάδα των Όσκαρ για το «Another Round».

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες των SAG είχαμε μια επανάληψη των Χρυσών Σφαιρών, με μικρές μόνο εκπλήξεις. Δηλαδή, το «The Crown» και το «Schitt’s Creek» επικράτησαν στις κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής Σειράς και Κωμωδίας, αντίστοιχα, o Tζέισον Σουντέικις για το «Ted Lasso», η Κάθριν Ο’ Χάρα για το «Schitt’s Creek», ο Μαρκ Ράφαλο για το «I Know This Much is True» και η Άνια Τέιλορ Τζόνσον για το «Γκαμπί της Βασίλισσας» κέρδισαν σε μια εύκολη κούρσα στις κατηγορίες των ερμηνειών, ενώ οι εκπλήξεις λογίζονται στην Τζίλιαν Άντερσον που νίκησε έναντι της Έμα Κόριν για το «The Crown», και ο Τζέισον Μπέιτμαν που το…σήκωσε για το «Ozark», αφήνοντας εκτός τον Τζος Ο’ Κόνορ για τον ρόλο του ως πρίγκιπας Κάρολος στο «Στέμμα».

Με μια σύντομη διαδικτυακή φιέστα μιας ώρας, που περιλάμβανε τις ανακοινώσεις των βραβείων σε μαγνητοσκόπηση, τα SAG κέρδισαν τις εντυπώσεις σε σχέση με τις βαρετές Σφαίρες και έκαναν ένα βήμα μπροστά σε μια κλειστή αγορά, που σιγά σιγά αρχίζει να ανασαίνει ξανά.

Αναλυτικά οι νικητές:

Κινηματογράφος

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Τσάντγουικ Μπόουσμαν, «Η Θρυλική Μα’ Ρίνεϊ»
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Βαϊόλα Ντέιβις, «Η Θρυλική Μα’ Ρίνεϊ»
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια, «Judas and the Black Messiah»
Β’ Γυναικείος Ρόλος: Γιαν-Τζανγκ Γιουν, «Minari»
Καλύτερο Καστ: «Η Δίκη των 7 του Σικάγου»
Καλύτερο Stunt Καστ: «Wonder Woman 1984»

Τηλεόραση

Καλύτερο Καστ Δραματικής Σειράς: «The Crown»
Καλύτερο Καστ Κωμικής Σειράς: «Schitt’s Creek»
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά: Τζέισον Μπέιτμαν, «Ozark»
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Δραματική Σειρά: Τζίλιαν Άντερσον, «The Crown»
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Κωμική Σειρά: Τζέισον Σουντέικις, «Ted Lasso»
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Κωμική Σειρά: Κάθριν Ο’ Χάρα, «Schitt’s Creek»
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Μίνι Σειρά: Μαρκ Ράφαλο, «I Know This Much is True»
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Μίνι Σειρά: Άνια Τέιλορ Τζόνσον, «Το Γκαμπί της Βασίλισσας»
Καλύτερο Stunt Καστ Τηλεοπτικής Σειράς: «The Mandalorian»