Τρέιλερ για το μνημειακό 9ωρο «Shoah», που έρχεται για πρώτη φορά on demand από τις 2 Μαρτίου

Ό,τι σημαντικότερο συνέβη ποτέ κινηματογραφικά περί του Ολοκαυτώματος, «μια από τις πλέον υψηλόφρονες ταινίες» που κατόρθωσε ποτέ άνθρωπος, έρχεται από τις αρχές του επόμενου μήνα για πρώτη φορά σε κατ' απαίτηση διάθεση. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Τρέιλερ για το μνημειακό 9ωρο «Shoah», που έρχεται για πρώτη φορά on demand από τις 2 Μαρτίου

Αυτό που κατόρθωσε ο Κλοντ Λανζμάν με το «Shoah» είναι τόσο πολυεπίπεδο, τόσο ψυχικά διατρητικό και τόσο αποκαλυπτικό για την ίσως χυδαιότερη και βαρβαρότερη στιγμή της Ιστορίας μας, που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε δυο γραμμές. Δεν μπορεί ίσως να αποτυπωθεί γενικά με λέξεις. Ακόμα και ο ίδιος χρειάστηκε 11 ολόκληρα χρόνια δουλειάς και κάτι παραπάνω από 9 ώρες για να αφηγηθεί την τρομακτικότερη ιστορία που φτιάξαμε ποτέ σαν είδος.

Δίχως να καταφύγει διόλου στην «ευκολία» οπτικών ντοκουμέντων εποχής, μέσω συνεντεύξεων (ακόμα και με αξιωματικούς των Ναζί), αποκαλύπτει το εύρος ενός τραύματος, τον μηχανισμό που έκανε καθημερινούς ανθρώπους να διαπράξουν τις ειδιεχθέστερες των πράξεων, τελικά την αδιανόητη (για τον 20ό αιώνα τουλάχιστον) «μπαναλιτέ του Κακού», κατά την πολιτική επιστήμονα Χάνα Άρεντ.

Ένα απίστευτης, αλλά τόσο πραγματικής, αίσθησης μνημείο ανθρώπινης δημιουργίας, που έκανε τον Ρότζερ Έμπερτ στην κριτική του εκείνη την εποχή (1985) να μιλήσει «για ένα γιγάντιο γεγονός, ένα από τα πλέον υψηλόφρονα έργα που φτιάχτηκαν ποτέ».

Από τις 2 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμο on demand και ιδού το τρέιλερ: