Εξωγήινα νέα: Δρομολογείται δημιουργία στούντιο στο διάστημα

Δεδομένου ότι όλα τα γήινα προβλήματα έχουν από καιρό λυθεί, η διεύρυνση προς τα...πάνω της παγκόσμιας ψυχαγωγίας των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Καλά θα πάει και αυτό.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Εξωγήινα νέα: Δρομολογείται δημιουργία στούντιο στο διάστημα

Πριν την αναφορά αυτού του συζητήσιμης ουσίας νέου, ας αφήσουμε εδώ την φυσιολογική μνεία και οι παλαιότεροι λάτρεις θα καταλάβουν:

Spacetainment λοιπόν. Η Space Entertainment Enterprise, η βασισμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρεία (και συμπαραγωγός της ταινίας που ο Κρουζ και ο Νταγκ Λάιμαν προγραμματίζουν να φτιάξουν στο Διάστημα) ανακοινώνει το σχέδιό της για ένα ανεπανάληπτο στην ιστορία της γνωστής ανθρωπότητας σχέδιο χτισίματος ενός κινηματογραφικού και τηλεοπτικού στούντιο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το SEE-1, όπως θα ονομάζεται, με κάποιο τρόπο θα φιλοξενεί παραγωγές για όλα τα μέσα, ακόμα και μουσικές ή αθλητικά γεγονότα.

Να λοιπόν ένα νέο που μπορεί να εκληφθεί ως αναπότρεπτη εξέλιξη προόδου ή και ως τρανή απόδειξη ενός κόσμου όχι μόνο πολλών ταχυτήτων αλλά πλήρους αποκόλλησης της φιλοδοξίας του χρήματος από τον φλοιό της Γης. 

Πάντως δεν είναι μόνο η παραδοσιακή στις κουτουράδες Δύση (με την κοσμοϊστορική αποτυχία της να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από την τρέχουσα επιδημία), αλλά και η Ρωσσία (...) που πρόσφατα εκτόξευσε ένα συνεργείο της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας. Στον Σταθμό αυτό είναι προγραμματισμένο και το γύρισμα της ταινίας των Κρουζ-Λάιμαν.

Ο νέος σταθμός που θα στεγάσει το στούντιο αυτό θα είναι μια...οικοδομή-επέκταση του ISS μέχρις ότου ολοκληρωθεί, οπότε και θα αποκολληθεί στην εσαεί (;) αυτονομία της. Τα σχέδια δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τον Δεκέμβριο του 2024 το νωρίτερο. 

Όπως και να έχει, έστω και αν δεις το όλο εγχείρημα σαν μια προβληματική ηθική πράξη έναντι ενός πλανήτη που το «θεάρεστο» είδος μας έχει εξαντλήσει (την παρουσία του δηλαδή έχει εξαντλήσει, ο πλανήτης μια χαρά θα συνεχίσει), αυτό είναι το σπέρμα μιας εικόνας του απώτερου μέλλοντος, για το οποίο η λογοτεχνική και κινηματογραφική φαντασία χρόνια μας προετοιμάζει. Δόξα τω Θεώ δεν θα είμαστε εδώ, ευχαριστούμε.