Ωδή στο μουσικό διαμάντι των Sparks, στο τρέιλερ του «The Sparks Brothers» από τον Έντγκαρ Ράιτ

«Η αγαπημένη μπάντα της αγαπημένης σας μπάντας» έχει πλέον το δικό της ντοκιμαντέρ και είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Ωδή στο μουσικό διαμάντι των Sparks, στο τρέιλερ του «The Sparks Brothers» από τον Έντγκαρ Ράιτ

Και ποιοι είναι τελικά αυτοί οι Sparks;! - θα ρωτήσει ενδεχόμενα κάποιος, απορώντας για «ένα ακόμα» μουσικό ντοκιμαντέρ στο πέλαγος που φαίνεται να ανοίγεται τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτή η μπάντα (το ντουέτο των αδελφών Μέιλ) που φτιάχτηκε στην Αμερική, αλλά αγαπήθηκε στην Ευρώπη, αυτή η μπάντα που δεν αναγνωρίστηκε στ' αλήθεια ποτέ στις διαστάσεις, τις επιρροές, την αξία της. Αυτή που μέσα σ' όλα (και είναι πολλά και καλά) έκανε ακόμα και μιούζικαλ για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν («The Seduction of Ingmar Bergman») υπό την αιγίδα των ίδιων των Σουηδών.

Είναι η μπάντα που θα κάνει μια εντυπωσιακή γραμμή μουσικών να επείγεται να βρεθεί στο ντοκιμαντέρ που σκάρωσε ο λάτρης Ράιτ - «κάθε συζήτηση για μουσική κατέληγε στους Sparks». Λογαριάστε: Τοντ Ρούντγκρεν, Duran Duran, Βινς Κλαρκ, Θέρστον Μουρ, Τζιόρτζιο Μόροντερ, Άλεξ Καπράνος ή ακόμα και φύσει απόντες όπως ο Τζον Λένον ή ο Μορισέι (για άλλους λόγους ο καθένας) ή ακόμα και τόσοι άλλοι που, όπως ακούγεται και στο τρέιλερ, «αναδιατύπωναν» κάτι που είχαν ήδη πει οι Sparks. Είναι ένα θαυμάσιο και αναπάντεχο δώρο αυτό που θα μας στείλει ο Ράιτ από τις 18 Ιουνίου (βγαίνει στις ΗΠΑ), που προβλήθηκε πρώτα στο φετινό Σάντανς και μετά στο SXSW τον Μάρτιο.

Οι αδελφοί Μέιλ, Ρον και Ράσελ, έκαναν ένα απίθανο χορευτικό κράμα glam-new wave-punk πριν οι λέξεις καταλάβουν καλά-καλά ότι μπορούσαν να γραφτούν στην ίδια πρόταση (οκ, υπήρξαν και οι Roxy), δεν γνώρισαν ποτέ ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ (με άλλα λόγια έγιναν cult), αγαπήθηκαν όμως στην Ευρώπη και ειδικά στην Αγγλία. Έγιναν αυτό που λέει τόσο εύστοχα η σύνοψη «η αγαπημένη μπάντα της αγαπημένης σας μπάντας».

Το έργο έχει υλικό από την 50ετή διαδρομή τους (πάνω από δυο ντουζίνες δίσκους!), συνεντεύξεις με διάσημους φανς και συνοδοιπόρους μουσικούς, πρέπει να έχει πολλή πλάκα αν κρίνουμε από το τρέιλερ (θα καταλάβετε), έχει ακόμα και animation και τον Σάιμον Πεγκ και τον Νικ Φροστ να μιμούνται τις φωνές των Λένον/Σταρ.

Μπόνους ένα making of που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για την ταινία, με Έντγκαρ Ράιτ παραληρούντα, που εμφανώς αδημονούμε να δούμε.