Από τον Σπίλμπεργκ στον Μπελόκιο, ένα βήμα δρόμος

Κι αυτό γίνεται: Μια ιστορία που σχεδίαζε να σκηνοθετήσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μετά το «Ready Player One», γίνεται το μετά τον «Προδότη» σχέδιο του Μάρκο Μπελόκιο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Από τον Σπίλμπεργκ στον Μπελόκιο, ένα βήμα δρόμος

Το «Kidnapping of Edgardo Mortara», θα ήταν το έργο που θα έφτιαχνε ο Σπίλμπεργκ μετά το «Ready Player One», τρία χρόνια πριν. Μαρκ Ράιλανς και Όσκαρ Άιζακ ήταν κλεισμένοι, το σενάριο του Τόνι Κούσνερ από το βιβλίο του Ντέιβιντ Κέρτζερ ήταν γραμμένο, δεν βρέθηκε όμως ο ρόλος ενός κρίσιμου αγοριού, το πράγμα κόλλησε κι ο Σπίλμπεργκ στράφηκε στο «West Side Story».

Η ιστορία ενός αγοριού που βαφτίζεται Εβραίος για να απαχθεί και να ανατραφεί σαν Χριστιανός - με αποτέλεσμα μια ευρεία πολιτική έξαψη - καταλήγει τώρα, κάπως εκπληκτικά θα έλεγε κάποιος, στον φορμαρισμένο 81χρονο Μπελόκιο. Που θα πάρει την ιστορία από άλλη πηγή, όπως αναφέρει το Variety.

Ο Μπελόκιο, μαζί με τη Σουζάνα Νικιαρέλι, έχουν γράψει το σενάριο, βασισμένοι σε έγγραφα από πρώτο χέρι, ημερολόγια και δικαστικά αρχεία., έχουν αλλάξει τον τίτλο σε «Conversion» και προγραμματίζουν να ξεκινήσουν γυρίσματα σε περίπου έναν χρόνο από τώρα, στην Μπολόνια, τη Ρώμη και άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες.

Ο Πάολο Ντελ Μπρόκο, επικεφαλής της RAI Cinema, που εμπλέκεται στην παραγωγή, επισημαίνει ότι «ο Μπελόκιο αντιλαμβάνεται τέτοια περίπλοκα ιστορικά αηφγήματα σαν αγνωστικιστής. Τον ενδιαφέρει το μυστήριο της μεταστροφής (σ.σ. conversion), που βασίζεται στην τρομερή βία προς ένα παιδί. Μια βία οφειλόμενη στον θρησκευτικό φανατισμό, στην ιδέα ότι στο όνομα μιας θρησκείας νομίζεις πως δικαιούσαι να κάνεις τα πάντα».

Αναμένουμε με ενδιαφέρον, ο Μπελόκιο είχε ανέκαθεν μια ενδιαφέρουσα έως συναρπαστική διαδρομή, ενίοτε άνιση, αλλά πάντα έντιμη και συνεκτική, το θέμα του πηγαίνει γάντι, είναι και σε δεδομένη φόρμα από τον «Προδότη», όλα μοιάζουν πρίμα.