Berlinale 2023: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στο προσεχές φεστιβάλ Βερολίνου για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο εκ των ζώντων Αμερικανών δημιουργών που δεν χρειάζεται συστάσεις, θα δει και μεγάλο μέρος του ογκώδους έργου του να προβάλλεται στην 73η έκδοση του φεστιβάλ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Berlinale 2023: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στο προσεχές φεστιβάλ Βερολίνου για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Για εκείνους που μεγάλωσαν με τον Σπίλμπεργκ και το σινεμά του, που είδαν το παιδί-θαύμα, τις εισπράξεις-ρεκόρ, τα Όσκαρ και την μετεξέλιξη σε έναν σκηνοθέτη (και) βέρου αμερικανικού ιδεαλισμού, η σκέψη ότι σε λίγο θα είναι 76 και η πράξη των τιμητικών βραβεύσεων έχει γλυκόπικρη επίγευση. Είναι ίσως γιατί οι πιο πολλές ταινίες είναι πίσω παρά μπροστά, είναι και γιατί στους ίδιους λείπει μια εποχή, η ανεμελιά και το θαύμα της. Ας το αφήσουμε κατά μέρους: Είναι μόνο ωραίο που ο Σπίλμπεργκ είναι εδώ, εξακολουθεί ακατάπαυστα να φτιάχνει έργα και είναι ακόμα πιο ωραίο που είμαστε κι εμείς εδώ να τα αγαπάμε και να τα βλέπουμε εν συνόλω να βρίσκουν την αναγνώριση που, δεκαετίες τώρα, τους αναλογεί.

Η προσεχής έκδοση του Φεστιβάλ του Βερολίνου λοιπόν ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα στον δικό μας Στίβεν, τιμώντας τον και με την Χρυσή Άρκτο για την συνεισφορά του στην 7η Τέχνη. «Έδωσε νέο νοήμα στη λέξη 'σινεμά' ως εργοστάσιο ονείρων», είπε το διευθυντικό ντουέτο (Μαριέτ Ρίσενμπεκ και Κάρλο Τσατριάν) του φεστιβάλ.

O Σπίλμπεργκ έχει υπογράψει 33 ταινίες μεγάλου μήκους, κοντά 200 παραγωγές και είναι με μια κάμερα στο χέρι από το...1959. Έχει 19 υποψηφιότητες για Όσκαρ, τρία βραβεία της Ακαδημίας, τέσσερα Έμμι, τρία βραβεία της Ένωσης των Σκηνοθετών (+ ένα τιμητικό), βραβείο Σεναρίου στις Κάννες, Σεζάρ και Ντονατέλο, BAFTA εν αφθονία, τιμητικό Λιοντάρι στη Βενετία (κοντά 30 χρόνια πριν!) και γενικά...αρκετές τιμές που να δικαιολογούν την θέση του στην ιστορία του κινηματογράφου. Οπωσδήποτε ένα κριτήριο της σημασίας του, κι ας παραμένει από αρκετούς μια αμφιλεγόμενης συμβολής παρουσία.

Το «The Fabelmans» έρχεται αύριο στις εγχώριες αίθουσες, αλλά στην Γερμανία θα βγει τον προσεχή Μάρτιο (!), ενώ το φεστιβάλ του Βερολίνου, το φεστιβάλ μιας νέας εποχής του κατά τους ανθρώπους του, θα τελεστεί από τις 16 έως τις 26 Φεβρυαρίου του 2023.

Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr (θα) βρίσκεται στο Βερολίνο με την υποστήριξη της Aegean Airlines και σας υπόσχεται καθημερινές, ζεστές ανταποκρίσεις. Το 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματοποιείται 16 - 26 Φεβρουαρίου 2023.

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις του ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr από τη Μπερλινάλε 2023 εδώ.