2021! Το Studio Ghibli και ο Χαγιάο Μιγιαζάκι σας εύχονται Καλή Χρονιά

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να μπει η χρονιά πιο ευοίωνα, από έναν Χαγιάο Μιγιαζάκι που σκιτσάρει τη νέα χρονιά και τη βλέπει με καλό μάτι;

Από τον Χρήστο Πολίτη
2021! Το Studio Ghibli και ο Χαγιάο Μιγιαζάκι σας εύχονται Καλή Χρονιά

Σε ένα Twitter που ρίχνει λογαριασμούς από απερχόμενους πλανητάρχες και λειτουργεί και ως δεξαμενή αρχειακού υλικού «σοφών» γραπτών, πολλοί καλλιτέχνες βρίσκουν (και εκεί) έναν χώρο για να εκθέσουν τις όποιες ανησυχίες τους.

Όχι ακριβώς έτσι, αλλά μπαίνοντας στον κόσμο των «computers» για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία τους, το περιβόητο Studio Ghibli που έγινε (κυρίως) γνωστό για τις ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι, κάνει με τη νέα χρονιά, τα πρώτα του βήματα στο Twitter με έναν επίσημο λογαριασμό, που εκτός από νέα για τις επερχόμενες ταινίες του, (θα) φιλοξενεί και φωτογραφίες από το εσωτερικό (και ενίοτε, την θέα!) από το στούντιο, που μέχρι πρότινος τόσο ενδελεχώς δεν είχαμε δει.

Με περισσότερους από 350 χιλιάδες ακόλουθους μέσα σε λίγες μέρες και με τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο να δηλώνει πιστός θαυμαστής, εκείνο που έκανε (προφανώς) αίσθηση ήταν ένα σκίτσο του ίδιου του Χαγιάο Μιγιαζάκι που υποδέχεται τη νέα χρονιά με τον πλέον αισιόδοξο τρόπο.

Με μια ευθεία αναφορά στο κιαπωνικόζωδιακό ημερολόγιο, ο Μιγιαζάκι σκίτσαρε ένα μεγαλόσωμο μεταλλικό βόδι ως τη νέα χρονιά να ποδοπατάει έναν μωβ αρουραίο, καθότι η φετινή χρονιά ανήκει  (ζωδιακά) στο βόδι. Το στούντιο συνόδευσε το σκίτσο με μια ενθαρρυντική ευχή που «ευχαριστεί όσους το υποστηρίζουν […] και ιδιαίτερα το θεραπευτικό ιατρικό προσωπικό, που με αφοσίωση, περιέθαλψε όλους εκείνους που νόσησαν», ενώ σχολιάζει και το 2020 ως «κάτι που φεύγει», βλέποντας με αισιοδοξία τη νέα χρονιά.

Τα νέα του στούντιο έχουν στα σκαριά τη κυκλοφορία της πρώτης ταινίας κινουμένων σχεδίων με τεχνικές computer για πρώτη φορά στην ιστορία τους, μέσα στο 2021 από τον γιό του Χαγιάο Μιγιαζάκι, Γκόρο. Η ταινία με τον τίτλο «Earwig and the Witch» αφηγείται την ιστορία ενός ορφανού κοριτσιού που θα υιοθετηθεί από μια μάγισσα, και έχει ήδη μεταγλωττιστεί στα αγγλικά.

Σχετικά με τον Χαγιάο Μιγιαζάκι, που η τελευταία του σκηνοθετική δουλειά ήταν το «The Wind Rises» ακριβώς μια δεκετία πίσω, και αφού είχε ανακοινώσει ενδιάμεσα πως παραιτείται, έχει στα σκαριά το «How Do You Live?», που ακολουθεί ένα ανήλικο αγόρι και τη σχέση με τους φίλους και τον θείο του. Για μια ακόμα φορά, πιστός στην αγάπη του για την οικογένεια, ο Χαγιάο Μιγιαζάκι παραμένει πιστός και στο σκίτσο, αφού θα σχεδιάσει με την γνωστή του τεχνική και αυτή την (τελευταία, κατά πως δηλώνει) ταινία του, που δεν θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει πριν από το 2023.