Το Sundance ετοιμάζει υβριδική διοργάνωση και απλώνεται σε όλες τις ΗΠΑ το 2021

Από τις 28 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου δεν θα κυριαρχήσει αυτή τη φορά το χιονισμένο τοπίο του Παρκ Σίτυ, αλλά μια πλατφόρμα καθώς και μια μεγάλη σύμπραξη κινηματογραφικών θεσμών της χώρας για περιορισμένες προβολές. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Το Sundance ετοιμάζει υβριδική διοργάνωση και απλώνεται σε όλες τις ΗΠΑ το 2021

Σε άλλες χρονιές θα είχε ανακοινώσει ήδη το πρόγραμμα, αλλά φέτος το Sundance Institute έχει μια πιο θεμελιώδη υποχρέωση, να καταφέρει να οργανώσει το φεστιβάλ κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Το μεγάλο φεστιβάλ των ανεξάρτητων πρόλαβε να γίνει πέρυσι σε έναν κόσμο που η λέξη «κορονοϊός» είχε αρχίσει να ακούγεται αλλά δεν ανησυχούσε ακόμη πολλούς, ενώ φέτος καλείται να μελετήσει διοργανώσεις που προηγήθηκαν τους περασμένους μήνες για να στήσει τη δική του.

Το φεστιβάλ, το πρώτο ημερολογιακά από τα μεγάλα του 2021, θα διεξαχθεί όχι σε φουλ δεκαήμεο αλλά από τις 28 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου με δύο τρόπους. Θα παρουσιάσει περίπου 70 ταινίες μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δίνει δυνατότητα σε θεατές των ΗΠΑ να τις παρακολουθήσουν εντός 24ώρου από το ανέβασμά τους, ενώ θα συνεργαστεί με διάφορα ιδρύματα παρουσιάζοντας ειδικές προβολές σε Νέα Υόρκη, Οχάιο, Κάνσας, Καλιφόρνια και Φλόριντα.

«Ακόμη και σε αυτές τις αδύνατες συνθήκες, οι καλλιτέχνες μπορούν και βρίσκουν μονοπάτια και να δημιουργούν σημαντική δουλειά με όποιον τρόπο γίνεται. Γι' αυτό, το Sundance, ως φεστιβάλ ανακαλύψεων θα φέρει αυτή τη δουλειά σε επαφή με ένα πρώτο κοινό, επίσης με όποιον τρόπο γίνεται» ανέφερε η νέα διευθύντρια του φεστιβάλ, Τάμπιθα Τζάκσον. «Ένα φεστιβάλ στη μορφή online πλατφόρμας με δυνατότητα ασφαλών κινηματογραφικών προβολών είναι η απάντησή μας στην πανδημία, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε με νέο κοινό, με ασφάλεια. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από την εμπειρία του να βρίσκεσαι στο Eccles Theater, αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουμε και δεν υποκρινόμαστε ότι δεν ισχύει. Όμως με τις παρούσες συνθήκες, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε τις νέες αυτές δουλειές» συμπλήρωσε.

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των 70 περίπου ταινιών του φεστιβάλ.