Νόα Μπάουμπακ, Άνταμ Ντράιβερ, Γκρέτα Γκέργουιγκ και Ντον ΝτεΛίλο: Το 10 το καλό για τον «Λευκό Θόρυβο»

Μετά τη καλλιτεχνική επιτυχία της «Ιστορίας Γάμου», ο Νόα Μπάουμπακ επιστρέφει με τον «Λευκό Θόρυβο» του Ντον ΝτεΛίλο

Από τον Χρήστο Πολίτη
Νόα Μπάουμπακ, Άνταμ Ντράιβερ, Γκρέτα Γκέργουιγκ και Ντον ΝτεΛίλο: Το 10 το καλό για τον «Λευκό Θόρυβο»

Δυο τα τινά για τη νέα ταινία του πολυσχιδούς και πάντοτε ενδιαφέροντα Νόα Μπάουμπακ. Ποτέ του δεν έχει διασκευάσει νουβάλα για τον κινηματογράφο, και σπάνια ο ΝτεΛίλο διαθέτει τα δικαιώματα κάποιου βιβλίου του σε σκηνοθέτες. Άρα εδώ κάτι πήγε πολύ καλά. Ένα το κρατούμενο.

Ο «Λευκός Θόρυβος», ένα από τα ευπώλητα βιβλία του ΝτεΛίλο, γραμμένο στις αρχές του 1990 (που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία), ακολουθεί έναν καθηγητή που ειδικεύεται στις χιτλερικές σπουδές σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, παντρεμένο 5 φορές, και ερωτευμένο με την Μπάμπετ. Μαζί μεγαλώνουν ήσυχα τα παιδιά από προηγούμενους γάμους τους, μέχρι που ένα τοξικό νέφος στην πόλη θα φοβίσει τόσο τον Τζακ, όσο και την σύζυγό του, πως σύντομα θα πεθάνουν από αυτό.

Κάπου μεταξύ τραγωδίας και οικογενειακού δράματος με δόσεις χιούμορ, ο ΝτεΛίλο γράφει για εκείνους τους φόβους της Αμερικής του σήμερα που αλλοιώνουν την ταυτότητα των μέχρι πρότινος φιλήσυχων πολιτών της.

Ο Μπάουμπακ, γνωστός για την ζέση με την οποία πλησιάζει τους ήρωές του μέσα σε οικογενειακά πλαίσια, όπως στην «Ιστορία Γάμου», στο «Όταν Είμασταν Νέοι» ή στο παραγνωρισμένο «Δεσμοί Διαζυγίου» και έχοντας στο πλευρό του τους υπολογίσιμους Άνταμ Ντράιβερ, Γκρέτα Γκέργουιγκ (λίγο πριν μπει σε γυρίσματα για την κοινή τους ανάγνωση πάνω στη «Barbie»), οραματίζεται μια παραβολή για έναν κόσμο που τρέμει έναν άγνωστο εχθρό, σε έναν κόσμο που τρέμει έναν άγνωστο εχθρό.