«Make Up»: Ένα από τα καλύτερα βρετανικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών διαγωνίζεται στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Υποψήφιο για τη Χρυσή Αθηνά του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ένα πραγματικά εντυπωσιακό ντεμπούτο που τοποθετεί την πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό του αυτομάτως στη ζηλευτή παρέα των Άντρεα Άρνολντ, Λιν Ράμσεϊ και Κλίο Μπάρναρντ.

Από τον Λουκά Κατσίκα
«Make Up»: Ένα από τα καλύτερα βρετανικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών διαγωνίζεται στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το βρετανικό σινεμά των τελευταίων είκοσι χρόνων οφείλουμε να το μνημονεύουμε γιατί μας σύστησε μια εξαιρετική σοδειά σκηνοθετριών, λίγο πριν εκείνες κερδίσουν επάξια αναγνώριση και διεθνές εκτόπισμα. Δημιουργούς με αξιοσημείωτη εικονογραφική δύναμη, σαφές ταλέντο και διάθεση να αφηγηθούν τολμηρές ιστορίες ή να εξερευνήσουν περιοχές της σεξουαλικότητας και του ανθρώπινου μυαλού που άλλοι συνάδελφοί τους θα δίσταζαν να διαβούν. Και να που, μετά την Λιν Ράμσεϊ του «Ratcatcher» και του «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», την Άντρεα Άρνολντ του «Red Road» και του «Fish Tank», την Κλίο Μπάρναρντ του «The Arbor» και του «Εγωιστή Γίγαντα» και την Τζοάνα Χογκ («The Souvenir»), σειρά έχει ξεκάθαρα φέτος η Κλερ Όουκλι.

Έχοντας προηγουμένως σκηνοθετήσει τέσσερα πολυβραβευμένα μικρού μήκους φιλμ, η 35χρονη Όουκλι πραγματοποίησε φέτος το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της, κερδίζοντας μεμιάς εκστατικές κριτικές από έντυπα όπως. Βλέποντας κανείς το «Make Up», εύκολα καταλαβαίνει το γιατί. Συνεχίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα στιλιστικά (και σε μερικές περιπτώσεις τα θεματικά) χνάρια των προηγούμενων σκηνοθετριών, η Όουκλι ακολουθεί τα ίδια μυστηριώδη και ερωτικά βήματα που προηγουμένως είχε βαδίσει η Άρνολντ στο «Red Road», η ταινία της, όμως, κουβαλά υποσυνείδητα ακόμη πιο έντονες επιρροές από το σινεμά της Τζέιν Κάμπιον, του Νίκολας Ρεγκ και του Ντέιβιντ Λιντς.

Ψυχολογικό θρίλερ, απρόσμενο love story, παραισθησιογόνα εξερεύνηση του ανθρώπινου πόθου 

Το «Make Up» ξεκινά σε ένα ανεμοδαρμένο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κορνουάλης, που μοιάζει στοιχειωμένο. Εκεί φτάνει μια χειμωνιάτικη νύχτα η νεαρή ηρωίδα προκειμένου να επισκεφτεί τον φίλο της, ο οποίος δουλεύει στην περιοχή. Σημάδια απιστίας του, όμως, και πιο συγκεκριμένα το αχνό αποτύπωμα που άφησε ένα ζευγάρι γυναικεία χείλη επάνω σε έναν καθρέφτη, γίνονται αφετηρία για ένα γεμάτο μυστήρια ταξίδι που θα φέρει την ηρωίδα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μύχιες επιθυμίες της και με μια ανεξερεύνητη ερωτική πλευρά του εαυτού της, η οποία ήρθε η ώρα να βγει στην επιφάνεια. 

Ψυχολογικό θρίλερ, απρόσμενο love story, παραισθησιογόνα εξερεύνηση του ανθρώπινου πόθου, υποβλητική ατμόσφαιρα και φωτογραφία, πλανεύτρα σκηνοθεσία συμβάλλουν ώστε το «Make Up» να γίνει ένα από εκείνα τα σημαδιακά ντεμπούτα που έχουν την ικανότητα να εγκαινιάσουν μεγάλες και άξιες κινηματογραφικές καριέρες. 

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020.