Μικροί σινεφίλ την προσοχή σας! Ξεκινά ο 4ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιδί & Κινηματογράφος»

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιδί & Κινηματογράφος» επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά με έμπνευση την αρχιτεκτονική των κτιρίων και τις ιστορίες που κρύβουν. 

Μικροί σινεφίλ την προσοχή σας! Ξεκινά ο 4ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιδί & Κινηματογράφος»

Κινηματογραφόφιλοι δάσκαλοι και μαθητές, το κουδούνι χτυπά για... τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιδί & Κινηματογράφος»! Με στόχο την ενίσχυση της δημιουργικότητας των παιδιών, τη βιωματική εκπαίδευση, τη μύησή τους στον πολιτισμό και ειδικότερα στον κινηματογράφο, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Νύχτες Πρεμιέρας και cinemagazine,gr), τον ​Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τον Οργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού OPUS και τον Εκδοτικό Οίκο ΜΕΛΙΣΣΑ.

Φέτος βασικό θέμα του Διαγωνισμού είναι η Αρχιτεκτονική και οι ιστορίες των κτηρίων! Οι μαθητές και οι δάσκαλοι δεν έχουν παρά να βρουν ένα εντυπωσιακό κτίριο, να ανακαλύψουν τις ιστορίες του και να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους με την τεχνική της κινούμενης εικόνας (animation). Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ηλικίες μαθητών από 5-12 ετών (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία). Τα παιδιά θα δουλέψουν ομαδικά (μέχρι 10 παιδιά) για το γύρισμα της ταινίας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τους, ενώ τα τμήματα μπορεί να χωριστούν σε περισσότερες ομάδες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ
Η φετινή θεματική εμπνέεται από κτιριακά επιτεύγματα της Αρχιτεκτονικής. Στάδια εργασίας:

Στάδιο 1
Παιδιά και εκπαιδευτικοί αναζητούν και προτείνουν αγαπημένα τους κτίρια, τοπόσημα ή μη,  σύγχρονα ή παλιότερα, αστικά ή επαρχιακά εντός ή εκτός Ελλάδας δημιουργώντας μία συλλογή αγαπημένων κτιρίων.

Στάδιο 2

Οι συμμετέχοντες καλούνται ανά ομάδες των 10 παιδιών να επιλέξουν ένα από τα αγαπημένα τους κτίρια και να αντλήσουν πληροφορίες γι’ αυτό τόσο από το διαδίκτυο όσο και από βιβλία και περιοδικά. Προσανατολίζουν την έρευνά τους προς τα σημεία που τους προκαλούν ενδιαφέρον. Ενδεικτικές «στάσεις» στο ταξίδι εξερεύνησης του κτιρίου μπορούν να είναι  ο δημιουργός-αρχιτέκτονας, o  χωροχρόνος θεμελίωσής του, η λειτουργικότητά του, οι ανθρώπινες ιστορίες που συνδέονται με το κτίριο επιλογής τους ή όποια άλλη οπτική εμπνέει την ομάδα. 

Στάδιο 3
Η ομάδα εστιάζεται στο πληροφοριακό υλικό που την ενδιαφέρει περισσότερο και θέλει να αναδείξει. Τα παιδιά με τον εκπαιδευτικό επεξεργάζονται τον τρόπο παρουσίασής του και τη δημιουργική σύνδεση θεμάτων αποτυπώνοντάς τη στο σενάριο. 

Στάδιο 4
Τα παιδιά δημιουργούν τις εικόνες της ταινίας, φωτογραφίζουν και εφαρμόζουν την τεχνική της κινούμενης εικόνας με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ
έως 3 λεπτά

​ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
έως 26 Μαρτίου 2020

(Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούμε να στείλουν απαντητικό σημείωμα με το στοιχεία τους, σχολεία και στοιχεία επικοινωνίας εδώ.)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΤΑΙΝΙΩΝ
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@opus-culture.org​

Αρχεία σε μορφή mp4, mov, avi, wmv που περιλαμβάνουν το όνομα του σχολείου και τον τίτλο (π.χ. 32οDS_Lefkada-I_aspromavri_taxi) στο τέλος και όχι στην αρχή. Η ταινία πρέπει να αποσταλεί με ΔΥΟ εκδοχές: στην πρώτη εκδοχή ολόκληρη η ταινία, ενώ στη δεύτερη εκδοχή θα παραλείπονται τα καρέ με τα ονόματα των σχολείων και των δημιουργών της ταινίας. Αν υπάρχει ήχος/μουσική στο τέλος της ταινίας μπορούν οι τίτλοι τέλους να αντικατασταθούν με μαύρο.

ΜΕΣΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για την υλοποίηση

1. Πληροφοριακό υλικό είτε από βιβλία είτε από το διαδίκτυο.

2. Προαιρετικό σεμινάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την τεχνική της κινούμενης εικόνας και το συντονισμό της σχολικής ομάδας στις 25 Ιανουαρίου 2020.

3. Hλεκτρονικός ενημερωτικός οδηγός με τα τεχνικά βήματα υλοποίησης της ταινίας και επεξήγηση της εφαρμογής της τεχνικής της κινούμενης εικόνας. Ο οδηγός είναι αναρτημένος ηλεκτρονικά εδώ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (μόνο για συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020
ΩΡΕΣ: 10:00-14:30 με δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ
ΤΟΠΟΣ: Εκδόσεις Μέλισσα, Σκουφά 58 Αθήνα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Χριστίνα Ντεπιάν, εικαστικός-εκπαιδευτικός | Ιωάννα Γιακουμάτου, εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών

Σημείωση: Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, θα αφορά μόνο εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.​

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε πρώτη φάση οι ταινίες μικρού μήκους θα ελεγχθούν από την οργανωτική επιτροπή αν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα σταλούν στα μέλη της κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή  αποτελείται από καταξιωμένους έλληνες και ξένους από το χώρο της εκπαίδευσης, του βιβλίου, της τέχνης, του κινηματογράφου και του πολιτισμού. 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ (μόνο με προσκλήσεις για τις βραβευμένες ομάδες)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Κυριακή 5 Απριλίου 2020
ΩΡΑ: 17:00-19:00
ΤΟΠΟΣ: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 17564 Αθήνα​

ΒΡΑΒΕΙΑ
Τα βραβεία είναι τριών κατηγοριών (3)

Βραβείο Σεναρίου
Βραβείο Εικόνας
Βραβείο Σκηνοθεσίας​

Σε όλα τα σχολεία/βιβλιοθήκες/πολιτιστικούς οργανισμούς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που θα πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, καταθέτοντας ταινίες υποψήφιες θα σταλούν ηλεκτρονικά αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής.

Τα βραβεία και οι διακρίσεις συνοδεύονται από δώρα πολιτιστικού περιεχομένου.

ΦΟΡΕΙΣ-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, ΜοΜΑ
Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών
​Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
OPUS, Οργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού
Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ

Δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής

Για την εγγραφή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αποστολή των στοιχείων σας (σχολείο, τηλέφωνο σχολείου, όνομα συμμετέχοντος εκπαιδευτικού, κινητό τηλέφωνο, τάξη, αριθμός παιδιών) στο email: info@opus-culture.org

Θα σας σταλεί επιβεβαίωση της εγγραφής σας για τη συμμετοχή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@opus-culture.org ή στο τηλ. 6944/748328.

Υπό την Αιγίδα Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων