9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα

Η έναρξη του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου πλησιάζει! Θέατρο Ριάλτο, 12 - 18 Οκτωβρίου 2019.

9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου επιστρέφει για ένατη χρονιά με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα ταινιών από 38 χώρες ενώ από φέτος γίνεται επίσημος εταίρος στο Δίκτυο των Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κάτι που δίνει πλέον τη δυνατότητα στο Φεστιβάλ να προτείνει μία ευρωπαϊκή ταινία για υποψηφιότητα στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020. 

Με το Φεστιβάλ να εδραιώνεται χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι σκηνοθέτες από ολόκληρο τον κόσμο υποβάλλουν τις ταινίες τους για μια θέση στο πρόγραμμα του ISFFC. Οι Κύπριοι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς, που έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ, επέλεξαν για το διεθνές πρόγραμμα 46 ταινίες από τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δίνοντας και φέτος έμφαση στην αξία της πολυπολιτισμικότητας, και της διαφορετικότητας.

Συγκεκριμένα, οι ταινίες προέρχονται από την Αυστραλία, Πορτογαλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Σουηδία, Ιράν, Γερμανία, Κόσοβο, Καναδά, Τυνησία, Κατάρ, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Λίβανο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Αυστρία, Βραζιλία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία, Βιετνάμ, Ν.Κορέα, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Κίνα, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν φέτος 11 ταινίες από Κύπριους δημιουργούς, οι οποίες έχουν επιλεγεί από ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή.

Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ

Έντεκα ταινίες μικρού μήκους από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και καθιερωμένους Κύπριους δημιουργούς, έχουν επιλεγεί στον εθνικό διαγωνισμό φέτος.

Τις ταινίες που θα διαγωνιστούν προεπέλεξε προκριματική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Nicolas Khabbaz, παραγωγό και επικεφαλής του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Notre Dame (NDU) του Λιβάνου,  Άδωνι Φλωρίδη, σκηνοθέτη και  Δρα Μάριο Ψαρά, σκηνοθέτη - ακαδημαϊκό. Την επιλογή του διεθνούς προγράμματος και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ επιμελούνται οι Κύπριοι Σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.

Οι 11 κυπριακές ταινίες που θα προβληθούν και που συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στο διεθνές πρόγραμμα είναι αλφαβητικά:

Α jar of nuts, Σκηνοθεσία: Σάββας Σταύρου
Confession
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Σεϊττάνης
Kismet, Σκηνοθεσία: Doğuş Özokutan & Vasvi Çiftcioğlu
Marking Time,
 Σκηνοθεσία: Σύλβια Νικολαΐδη & Νικόλας Ιορδάνου

Motive, Σκηνοθεσία: Στέλιος Δημητρίου
Off
 Guard, Σκηνοθεσία: Ντάινα Παπαδάκη
The Profile, Σκηνοθεσία: Λούης Πατσιάς
The
 Sea, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Χαπέσιης
Tropical
 Dreams, ΣκηνοθεσίαΒαγγελιώ Σουμέλη
Scratch, Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Wax
 and Feathers, Σκηνοθεσία: Μάριος Λιζίδης

Οι ταινίες «Α jar of nuts», «Off Guard» και «​Wax and Feathers» συμμετείχαν επίσης και στο Διαγωνιστικό τμήμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Κριτική Επιτροπή

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι φέτος ο Miguel Dias από την Πορτογαλία,  Καλλιτεχνικός Διευθυντής ενός από τα διασημότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ευρώπη, του Διεθνούς Φεστιβάλ Curtas Vila do Conde. Ο κ. Dias είναι επίσης Διευθυντής του Portuguese Short Film Agency, που έχει στόχο την προώθηση και διεθνή διανομή των πορτογαλικών ταινιών μικρού μήκους.  

Τα άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής είναι οι Alen Munitić, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Mediterranean Film Festival Split, (Κροατία), Angelique Muller, Υπεύθυνη Προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαλέτα (Μάλτα), Γιώργος Ζώης, Σκηνοθέτης - Παραγωγός (Ελλάδα) και Μυρσίνη Αριστείδου, Σκηνοθέτις (Κύπρος).
 
 
Τα βραβεία του Φεστιβάλ

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής θα απονείμουν τα ακόλουθα βραβεία σε Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας
2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία Δήμος Λεμεσού
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Κυπριακής Ταινίας Ντίνου Κατσουρίδη
Bραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας
Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο

Εταίρος στο δίκτυο των Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Πρόκειται για ένα ορόσημο στην πορεία του Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το   2000, αρχικά ως εθνικό διαγωνιστικό ενώ από το 2011 εξελίχθηκε σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ για να φτάσει μόλις το 2019, να έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ως εταίρος στο δίκτυο των φεστιβάλ της, με το δικαίωμα να προτείνει μία ευρωπαϊκή ταινία για υποψηφιότητα στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η κορυφαία αυτή διάκριση τοποθετεί το ΙSFFC στον φεστιβαλικό χάρτη των σημαντικότερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, πλάι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, της Βενετίας, του Clermont-Ferrand, του Encounters, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κρακοβίας, του Λοκάρνο, του Ρότερνταμ, του Σαράγεβο, του Τάμπερε - συνολικά μόνο 24 ευρωπαϊκά φεστιβάλ περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι την υποψηφιότητα και ενδεχομένως το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία Ταινία Μικρού Μήκους θα έχει τη δυνατότητα πλέον να λάβει και κυπριακή ταινία, κατόπιν επιλογής της από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις

«Meet the Distributors»
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου | 17:30 - 19:30, Σκηνή Θεάτρου Ριάλτο

Φέτος, στο πάνελ «Meet the Distributors» το ISFFC φιλοξενεί διανομείς ταινιών μικρού μήκους και εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών που ειδικεύονται στην ανάπτυξη φεστιβαλικής στρατηγικής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους σε Κύπριους και ξένους σκηνοθέτες. Σκοπός της παρουσίασης είναι να προσφερθούν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μία ταινία μικρού μήκους μπορεί να πετύχει διεθνή διανομή, για τη σημασία μιας επιτυχημένης στρατηγικής προώθησης σε φεστιβάλ και για το πώς η διανομή επηρεάζει το μέλλον ενός σκηνοθέτη. Συμμετέχουν στο πάνελ οι Ben Vandendaele - Radiator IP Sales, Carla Vulpiani - Varicoloured Holistic Film Agency, και Wouter Jansen - Some Shorts. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά.

Auteurs of French Cinema
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου
| 23:00, Yπαίθρια στην Πλατεία Ηρώων

Στην υπαίθρια αυτή προβολή, θα παρακολουθήσουμε μία συλλογή ταινιών μικρού μήκους της δεκαετίας του 90' από κορυφαίους Γάλλους σκηνοθέτες, οι οποίοι αποτελούν σήμερα ορισμένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά: Jean-Pierre Jeunet, Mathieu Kassovitz, François Ozon, Laurent Gorgiard.

Focus on Africa
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου
| 23:00, Yπαίθρια στην Πλατεία Ηρώων

Τη Δευτέρα 14/10, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο ανεξάρτητο αφρικανικό κινηματογράφο, μέσα από μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Greek New Wave Cinema
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου | 23:00, Yπαίθρια στην Πλατεία Ηρώων

Στο αφιέρωμα αυτό θα δούμε σε ειδική προβολή δύο αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά. Προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους Nimic του Γιώργου Λάνθιμου και η ταινία Ηλεκτρικός Κύκνος της ανερχόμενης, πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδας και προτεινόμενης για Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. 

Κινηματογραφικές Αναγνώσεις | Words on Film
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, 17:30-19:30, Παλιό Ξυδάδικο 

Λέξεις, εικόνα και ήχος! Το ISFFC προσκαλεί το κοινό σε ένα λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του Κινηματογράφου: το παράλληλο πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις» αποκαλύπτει την εγγενή σχέση λογοτεχνίας και κινούμενης εικόνας. Τέσσερις ταλαντούχοι Κύπριοι συγγραφείς - o Γιώργος Τριλλίδης, η Νάσια Διονυσίου, η Μαρία Πετρίδη, και η Ανθή Ζαχαριάδου, θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τέσσερις ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο που έχουν δημιουργήσει. Την εκδήλωση στηρίζει η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο και θα διεξαχθεί στα Ελληνικά. 

The Female Condition
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου | 23:00, Yπαίθρια στην Πλατεία Ηρώων

Στο αφιέρωμα αυτό παρουσιάζεται μία σειρά από ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους του 2018 και 2019, που διηγούνται μοναδικές ιστορίες γυναικών που αμφισβητούν τα όρια του να είσαι γυναίκα, μητέρα, σύντροφος και κόρη.

Αmaze Me, Moυσικά Βίντεο
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, Yπαίθρια στην Πλατεία Ηρώων

Μετά την τελετή βράβευσης κατά την τελευταία φεστιβαλική νύχτα, θα δούμε μουσικά βίντεο από ανεξάρτητους δημιουργούς. Είναι η έβδομη χρονιά φέτος που παρουσιάζεται το διαγωνιστικό αυτό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, και κριτές τους φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π.Α.Ν  και του Θεάτρου Ριάλτο.
Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus
Instagram: isffc_filmfestival
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc19

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου, την ιστοσελίδα του, ή την εφαρμογή Rialto Theatre App) | Κατάλληλο για άνω των 18.

Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45
www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy