«Μην παραδίνεστε στον πειρασμό»: Νέο τρέιλερ για το τηλεοπτικό ριμέικ του «Μαύρου Νάρκισσου»

Μετά την «Ρεβέκκα» από το Netflix, σειρά στον εκσυγχρονισμό παίρνει το αριστούργημα των Πάουελ-Πρεσμπέργκερ, για λογαριασμό του FX και του BBC.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Μην παραδίνεστε στον πειρασμό»: Νέο τρέιλερ για το τηλεοπτικό ριμέικ του «Μαύρου Νάρκισσου»

Μια βρετανική ιεραποστολική μονή στα Ιμαλάια στα ύστερα χρόνια (1934) της βρετανικής κτήσης στην Ινδία. Μια μοναχή αντιμετωπίζει το παρόν και το παρελθόν της, καθώς και μια αδελφή που σιγά-σιγά ταλανίζεται από την απομόνωση και την στέρηση του μοναστηριού. Το κλασικό κομψοτέχνημα των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρεσμπέργκερ, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο πόνημα της μαγικής φιλμογραφίας τους, αποδρά της λεκτικής περιγραφής μια πλοκής. Είναι υψηλή τέχνη μοτίβων και ατμόσφαιρας (Τζακ Κάρντιφ φωτογράφου, αρκεί), που άνοιξε διάπλατες τις θύρες της κλασικής εποχής - έστω και αν ήταν αδύνατον φυσικά να ακολουθηθεί.

Τέτοια «αδύνατα» δεν υπάρχουν όμως σήμερα, σε μια εποχή που η επανεπίσκεψη και το ξαναδιάβασμα είναι ιστορική αναγκαιότητα και, δυστυχώς, αποτέλεσμα αισθητικής ένδειας. Έτσι, αναλαμβάνουν δύο κυρίες (αρμοδίως, το έργο είναι -κυρίως- ιστορία γυναικών και βασίζεται σε βιβλίο της Ράμερ Γκόντεν), η φωτογράφος Σαρλότ Μπρις Κρίστενσεν την σκηνοθεσία και η Αμάντα Κόου την συγγραφή των τριών επεισοδίων της νέας μίνι-σειράς για λογαριασμό των FX και BBC.

Τα τρέιλερ όμωςπου έχουν βγει ως τώρα, χωρίς να να δείχνουν απελπιστικά ελεύθερα μιας ατμοσφαιρικότητας (όπως της πρόσφατης «Ρεβέκκας»), κινούνται σε μια σαφώς άλλη, καταδεικτική, κατεύθυνση, παρότι είναι γεμάτα παραπομπές στην κλασική εικόνα της ταινίας του 1947. Η διαφορά είναι πρωτίστως εικαστικής τάξεως, τότε ήταν όλα ζωγραφιές και φως. Σήμερα ο ρεαλισμός παίρνει το πάνω χέρι, έστω κι αν είναι ψηφιακός. Εν συνεχεία μένει να φανεί τι εμβάθυνση επιτεύχθηκε στην ιστορία επεκτατισμού, ψυχανάλυσης, πίστης, γυναικείας κράσεως και ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας που κόσμησε την ταινία.

Πρωταγωνιστούν η Τζέμα Άρτερτον, ο Αλεσάντρο Νίβολα, ο Τζιμ Μπρόντμπεντ, η Άισλινγκ Φραντσιόζι, η Ρόουζι Καβαλιέρο, καθώς και η πρόσφατα μακαρίτισσα Νταϊάνα Ριγκ. Και τα τρία επεισόδια θα είναι στον αέρα στις 23 Νοεμβρίου.

Δείτε παρακάτω το νέο τρέιλερ που κυκλοφόρησε χθες, όπως και το πρώτο που βγήκε τον Σεπτέμβριο.