Το Ποντίκι σκότωσε την Αλεπού: Η Ντίσνεϊ διέγραψε το Fox από την 20th Century

Η αγορά-μαμούθ των 71.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της 20th Century Fox από την Ντίσνεϊ τον περασμένο Μάρτιο εξακολουθεί τις εμφανείς σαρωτικές αλλαγές του ιστορικού στούντιο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Το Ποντίκι σκότωσε την Αλεπού: Η Ντίσνεϊ διέγραψε το Fox από την 20th Century

Μια μεγάλη κινηματογραφική ιστορία άλλαξε κεφάλαιο τον περασμένο Μάρτιο - ολοκληρώθηκε για να λέμε την αλήθεια. Η 20th Century Fox, ένα από τα έξι μεγάλα αμερικανικά στούντιο, τα six majors που λέγαμε παλιά, συσταθείσα το 1935 από την συγχώνευση της 20th Century Pictures και της Fox Film Corporation, αγοράστηκε αντί του μυθώδους ποσού από το υπερτροφικό ποντίκι της Ντίσνεϊ που, έτσι για τα νούμερα, μόνο στο 2019 είχε επτά (7) παραγωγές με (μικτά) έσοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμιά.

Fox είναι συνώνυμο με τον Μέρντοκ και Μέρντοκ σήμαντρο δυσωδίας σεξουαλικών σκανδάλων, είναι το κοινό μυστικό της βιομηχανίας. Κι ήταν αυτό ένα αβάσταχτο βαρίδι για το οικογενειακό προφίλ της Ντίσνεϊ. Οικογενειακό προφίλ πάντως που μπορείς να περιμένεις να έχει επίδραση τόσο στις «εσωτερικές» παραγωγές της 20th Century Pictures, όσο και στην διαχείριση του έξοχου καταλόγου της ιστορικής εταιρείας. Να μην αποκλείεις και κάποιες παραγωγές του απώτερου παρελθόντος, να αποσιωπηθούν. Για την ιστορία ο Μέρντοκ είχε αγοράσει την Φοξ στα μέσα τρου '80 φτιάχοντας από εκεί τον τηλεοπτικό δίαυλο της Φοξ, έναν κολοσσό που προχώρησε την τηλεοπτική δυνατότητα - και βέβαια εν συνεχεία έφτιαξε και το Fox News που έγινε η φωνή της συντηρητικής Αμερικής.

Στην πράξη πάντως, πλην της ιστορικής αλλαγής, δεν θα αλλάξει ούτε το εμβατηριακό μουσικό θέμα της εταιρείας, ούτε το art deco logo της εταιρείας. Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία της εξαγοράς δεν περιλαμβάνει το Fox News, υπό την καθοδήγηση του Λάκλαν Μέρντοκ πια, παρά το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό κομμάτι της 20th Century Fox. Που από εδώ και στο εξής θα ονομάζεται 20th Century Studios ενώ η μέχρι πρότινος Fox Searchlight Pictures θα χάσει απλά (...) την αλεπού από την ονομασία της.

To «Downhill» με τον Γουίλ Φέρελ και την Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, το ριμέικ του «Force Majeure» δηλαδή, θα είναι και η επίσημη πρώτη ταινία της νέα, «ελαφρότερης» επωνυμίας για την Searchlight, ενώ για την Φοξ χωρίς το Φοξ η πρώτη ταινία, μάλλον συμβολικά, θα είναι το εγκληματικά Ντισνεϊκό «Call of the Wild» με τον Χάρισον Φορντ κι έναν ψηφιακό σκύλο για πρωταγωνιστή.