Δυναμώστε το volume! Οι ταινίες του τμήματος «Μουσική & Φιλμ» στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να ανοίξετε τα αυτιά και... τα μάτια σας! Απολαύστε τις φετινές ταινίες του τμήματος «Μουσική & Φιλμ».

 

Δυναμώστε το volume! Οι ταινίες του τμήματος «Μουσική & Φιλμ» στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

ΜΠΙΛΙ / BILLIE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: James Erskine

Για την αυτοκρατορική θέση και κεφαλαιώδη σημασία της Μπίλι Χόλιντεϊ στην ιστορία της μουσικής έχουν γραφτεί πολλά. Για την ταραχώδη και τραγική ζωή της, όμως, τα ερωτηματικά παραμένουν άφθονα μέχρι σήμερα. Τις απαντήσεις επιχειρεί να δώσει τώρα ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ, αντλώντας από αμέτρητες ώρες ηχογραφημενων συνεντεύξων με στενούς φίλους και σπουδαίους συνεργάτες της (όπως ο Κάουντ Μπέισι και ο Τόνι Μπένετ), οι οποίες αποκαλύπτονται για πρώτη φορά, από σπάνιες εξομολογήσεις της ίδιας της Lady Day και από θεσπέσιο αρχειακό υλικό που προκαλεί ανατριχίλες, συλλαμβάνοντας κάτι από το συγκλονιστικό ερμηνευτικό της μεγαλείο.

1/10/2020, 19:30, ΑΘΗΝΑΙΑ
3/10/2020, 22:30, ΣΤΕΛΛΑ



ΜΑΡΚΟΣ / MARKOS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nikos Skarentzos

Mια παρέα μουσικών ταξιδεύει στη Σύρο για να συμμετάσχει σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Παράλληλα με αυτό το ταξίδι, συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική κληρονομιά του μουσικού στον 21ο αιώνα. Ένα ντοκιμαντέρ για την επιρροή του Μάρκου στο σύγχρονο ηχοτοπίο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

28/9/2020, 19:30, ΑΘΗΝΑΙΑ
29/9/2020, 21:00, ΣΤΕΛΛΑ



ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΡΟΚΦΙΛΝΤ / ROCKFIELD: THE STUDIO IN THE FARM
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Hannah Berryman

Δύο τρελαμένα με το ροκ εν ρολ αγροτόπαιδα από την Ουαλία, μετά την απόρριψή τους από τον θρυλικό παραγωγό των Beatles, Τζορτζ Μάρτιν, αποφασίζουν να μετατρέψουν την οικογενειακή φάρμα τους στο πρώτο στούντιο-πανδοχείο στον κόσμο. Και για όσους απορούν ποιος σοβαρός μουσικός θα δεχόταν να ηχογραφήσει πλάι σε άλογα και αγελάδες, ακούστε τον Ozzy, τον Ρόμπερτ Πλαντ, τους Simple Minds, τους Stone Roses, τους Oasis, τους Hawkwind, τους Coldplay, τους Manic Street Preachers, τους Charlatans και άλλους να σας διηγούνται την απίστευτη διαδρομή ενός στούντιο που για περισσότερα από 50 χρόνια συνέδεσε το όνομά του με εμβληματικά τραγούδια και άλμπουμ της σύγχρονης μουσικής.

28/9/2020, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



AMERICAN RAPSTAR
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Justin Staple

Το απόλυτο ντοκιμαντέρ για το SoundCloud Rap είναι μια προκλητική ματιά στις ζωές ανήλικων εκατομμυριούχων. Παιδιά που καταφέρνουν να συνδυάσουν επιθετικό punk attitude με μια τυφλή υποταγή στο δολάριο, ψυχαναγκάζονται να μοιραστούν τη ζωή τους στα social media, ψωνίζουν τα ναρκωτικά τους απ' το φαρμακείο, λερώνουν το πρόσωπο τους με τατουάζ και βάφουν τα μαλλιά τους με όλα τα χρώματα της ίριδας. Στην άκρη του ουράνιου τόξου, όμως, υπάρχει το πορτραίτο μιας κυνικής γενιάς που, όπως ο XXXTentacion ή ο Lil Peep δεν την πειράζει να γίνει πυροτέχνημα, αρκεί στο λίγο χρόνο που της αναλογεί να λάμψει όσο πιο έντονα μπορεί.

27/9/2020, 19:30, ΣΤΕΛΛΑ
2/10/2020, 23:00, ΣΤΕΛΛΑ



Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ / THE NIGHT OF THE BEAST
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mauricio Leiva-Cock 

Την ημέρα της πρώτης στα χρονικά συναυλίας των Iron Maiden στην Κολομβία, δύο πιτσιρικάδες metalheads περιπλανούνται στα σοκάκια της Μπογκοτά. Λίγες ώρες πριν το όνειρό τους γίνει πραγματικότητα, μια συμμορία τους κλέβει ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν: τα εισιτήρια για να δουν το αγαπημένο τους συγκρότημα. Από το ασταμάτητο headbanging μέχρι τις κοπάνες απ’ το σχολείο και από τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα μέχρι τη γλυκιά μελαγχολία της εφηβείας, το ντεμπούτο του Μαουρίσιο Λέιβα Κοκ αποτελεί ένα συστημένο γράμμα αγάπης στα παιδικά χρόνια κάθε μεταλά που κάποια στιγμή τραγούδησε αλαφιασμένος «live to fly, fly to live, aces high».

28/9/2020, 22:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



ΑΛΛΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΓΩ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ THROBBING GRISTLE / OTHER, LIKE ME
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Marcus Werner Hed, Dan Fox 

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 μια αναρχική κολεκτίβα Βρετανών καλλιτεχνών μετατράπηκε σε πιονέρος της industrial μουσικής και σε βομβιστής των συντηρητικών ηθών. Με τη μουσική της τρομοκρατία και τη μηδενιστική της στάση αψήφησε κάθε ταμπού περί σεξ, βίας, πορνογραφίας και υπέρβασης των ορίων, οδηγώντας έναν σοκαρισμένο πολιτικό της εποχής να τους χαρακτηρίσει «κατεδαφιστές του πολιτισμού». Αυτή είναι η ταραχώδης ιστορία των Throbbing Gristle, όπως την διηγούνται για πρώτη φορά σε κάμερα οι ίδιοι, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και το πρόσφατα εκλιπόν μέλος τους, Genesis P Orridge.


2/10/2020, 19:30, ΑΘΗΝΑΙΑ



Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ / IN A SILENT WAY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Gwenaël Breës 

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο διασχίζει την Αγγλία με στόχο να ξετυλίξει το μυστήριο πίσω από έναν δίσκο που κυκλοφόρησε 32 χρόνια πριν και του ανθρώπου που τον συνέθεσε. Προσωπικό και ιδιάζον (ακριβώς όπως αρμόζει σε μια αντισυμβατική βιογραφία του ηγέτη των Talk Talk, Μαρκ Χόλις), το «In a Silent Way» εξετάζει με σεβασμό όσα άφησε πίσω της μια άκρως εσωστρεφής ιδιοφυΐα, από την αναγέννηση της new wave μέχρι τη θεμελίωση του post rock και τις στοιχειωμένες ηχογραφήσεις του αριστουργηματικού «Spirit of Eden».

2/10/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020, στις θερινές αίθουσες. Οι κινηματογράφοι που θα φιλοξενήσουν τις προβολές του Φεστιβάλ είναι οι: ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΑΘΗΝΑΙΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΛΑΪΣ - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΣΤΕΛΛΑ.  

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.