H «Έρικα» και η τεχνητή νοημοσύνη της πρωταγωνιστούν σε ταινία 70 εκατομμυρίων δολαρίων

To «b» μπαίνει σε παραγωγή το επόμενο καλοκαίρι, η Έρικα φορτώνεται «Μέθοδο» για τον ρόλο, Τραμπ να μην ψηφίσει, τα ένσημά της να πληρώνει και τρέμετε Όσκαρ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
H «Έρικα» και η τεχνητή νοημοσύνη της πρωταγωνιστούν σε ταινία 70 εκατομμυρίων δολαρίων

Και οι Ιάπωνες έπλασαν την...Έρικα.
Ενώ εσύ κοιμόσουν, ο Χιρόσι Ισιγκούρο και ο Κοχέι Ογκάουα δούλευαν για το μέλλον, ίσως και απεργαζόμενοι το...μέλλον της παραδοσιακής υποκριτικής. Η Έρικα, που έχει ήδη υπάρξει οικοδέσποινα στην τηλεόραση κι έχει κάνει video promos, τώρα «προσθέτει γαλόνια» σχεδιαζόμενη να πρωταγωνιστήσει στο «b», στον...ex machina ρόλο ενός ρομπότ που πρέπει να βοηθηθεί από τον δημιουργό του να ελευθερωθεί. 

Η ταινία θα είναι μια παραγωγή 70 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι προφανώς μια πρώτη ματιά στο (ή σε ένα) μέλλον. Κι αν η πρώτη αντίδραση είναι συντηρητική, κυμαινόμενη ανάμεσα στο ωχ και το μανούλα μου, να ξέρετε ότι η Έρικα θα είναι και της Μεθόδου, σύμφωνα με τους δημιουργούς της που την έχουν στομώσει πληροφορία για τον ρόλο. Οι κινήσεις, οι ταχύτητά τους, η γλώσσα του σώματος, όλα εναπόκεινται στους Ιάπωνες μηχανοΦρανκενστάιν και το ομιχλώδες άγνωστο του a.i., που θα αντικαταστήσει την ξεπερασμένη πληροφορία των ανθρώπινων ηθοποιών και της ανάσυρσης εμπειρίας από το παρελθόν και τη συνείδησή τους.

Αρχικά να σημειωθεί ήταν ο Τόνι Κέι («American History X»), που ήταν προ διετίας να γίνει ο πρώτος σκηνοθέτης a.i. «ηθοποιού» με το «2nd Born», το οποίο έμεινε ανυλοποίητο. Σκηνοθέτης για το παρόν μένει να ανευρεθεί (γιατί όχι a.i. και αυτός;) αν και η Έρικα εργάζεται πυρετωδώς μαγνητοσκοπώντας υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο.

Ελάχιστα πιο σοβαρά, ας εγερθεί εκ νέου μια συζήτηση για τον ορισμό της ηθοποιίας, την παράδοση του δημιουργικού κομματιού σε επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης, τον ρόλο του ανθρώπινου στοιχείου, την σημασία του, το πού απευθυνόμαστε (ίσως σε ένα a.i. κοινό;) και πώς μελλοντικά θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν οι θεματικές ώστε να συμπεριλάβουν τον υπαρξισμό της τεχνητής νοημοσύνης (ο Φίλιπ Ντικ είναι προφήτης, γνωστό αυτό). Επίσης, να μην ανησυχούμε οι υπόλοιποι, νέες θέσεις εργασίας για γραφιάδες θα βρεθούν, έστω ως χειριστές σοσιομιντιακών προφίλ αστέρων τεχνητής νοημοσύνης.