Η εκτός ορίων καριέρα του Γουίλιαμ Φρίντκιν στο ντοκιμαντέρ «Friedkin Uncut»

Ο δημιουργός του «Εξορκιστή» μαζί με πολλούς συνεργάτες του, θυμούνται απίστευτες λεπτομέρειες από την πολύκροτη καριέρα του, γεμάτη κόντρες, ρίσκα και σπουδαία φιλμ. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Η εκτός ορίων καριέρα του Γουίλιαμ Φρίντκιν στο ντοκιμαντέρ «Friedkin Uncut»

«Το να θέλεις να κάνεις μια μεγάλη ταινία χωρίς να πάρεις ρίσκα είναι σαν να θέλεις να κάνεις παιδί χωρίς να κάνεις σεξ» λέει στην αρχή του τρέιλερ ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, βάζοντας στο τραπέζι τη μεγάλη κόντρα της γενιάς του που πήρε για κάποια χρόνια τα ηνία των μεγάλων παραγωγών μέχρι την ισχυρή αντεπίθεση των στούντιο που συνεχίζεται ακάθεκτη ως σήμερα. Ο Φρίντκιν υπήρξε σημαιοφόρος του ρίσκου, κάνοντας ό,τι ήταν δυνατό για να ανεβάσει το επίπεδο και την αυθεντικότητα των ταινιών του. 

Έχοντας ήδη φτιάξει το όνομά του με τον «Άνθρωπο από τη Γαλλία»» και τον «Εξορκιστή», ο Φρίντκιν όχι μόνο δεν κάθησε στις δάφνες της επιτυχίας του αλλά εισχώρησε στην υπόγεια γκέι S&M σκηνή της Νέας Υόρκης για το «Ψωνιστήρι», τα έβαλε με την ίδια τη φύση στο «Sorcerer» και δε δίστασε να βρει αληθινούς παραχαράκτες στο εκπληκτικό «To Live and Die in L.A.». Ο ίδιος θυμάται τα πάντα, τα έχει γράψει μάλιστα στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «The Friedkin Connection» και τώρα επιστρέψει για να τα διηγηθεί αυτή τη φορά στην κάμερα του Φρανσέσκο Ζίπελ, στην οποία επίσης μιλούν οι Κόπολα, Ταραντίνο, Νταφό, Γουές Άντερσον, Μάθιου ΜακΚόναχι και Έντγκαρ Ράιτ. 

Το τρέιλερ του «Friedkin Uncut» βγήκε χθες και αποδεικνύει πως αυτό θα είναι το καλύτερο κινηματογραφικό μάθημα που θα δούμε φέτος.