Το περίφημο στούντιο Ghibli δημοσιεύει 400 φωτογραφίες από τον υπέροχο κατάλογό του

Με την παραίνεση να χρησιμοποιηθούν «με σύνεση», το στούντιο ανοίγεται πλέον επίσημα σε όλον τον κόσμο, μετά την καλοκαιρινή του εξόρμηση στον κόσμο του streaming.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Το περίφημο στούντιο Ghibli δημοσιεύει 400 φωτογραφίες από τον υπέροχο κατάλογό του

Η τέχνη είναι παρούσα στην δύσκολη εποχή μας- αρκεί να την χρειάζεσαι. Και το σινεμά με τους δημιουργούς του έχει ποικιλοτρόπως παρασταθεί όπως πρέπει και μπορεί. Το φημισμένο στούντιο Ghibli, αυτό το ιαπωνικό χρυσοχοείο κινηματογραφικών ονείρων, στα πλαίσια κιόλας του ανοίγματός του στον κόσμο, άφησε τον οβολό του. Και θα έχει κι άλλο...

Για την ώρα, ως πρώτο δείγμα, παραδίδει 400 εικόνες υψηλής ευκρίνειας, από 8 σημαδιακές δημιουργίες του, προς πάσα συνετή χρήση (όχι κερδοσκοπικά δηλαδή) από τους ενδιαφερόμενους. Μπορούμε να γεμίσουμε τα social media με εικόνες από τα animation που άφησαν και αφήνουν εποχή; Το σημνατικότερο βέβαια δεν είναι απλώς η όψη, το εικαστικό μέρος - αναμφίβολου κάλλους βέβαια. Είναι οι αρχές και οι αξίες των ιστοριών του θρυλικού στούντιο. Που βέβαια είναι και το «σπίτι» του Χαγιάο Μιγιαζάκι.

Οι ταινίες είναι τα «When Marnie Was There», «The Tale of Princess Kaguya», «The Wind Rises», «From Up on Poppy Hill», «The Secret World of  Arrietty», «Ponyo», «Τales of Earthsea» και το οσκαρούχο «Spirited Away». H εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα 50 φωτογραφιών ανά έργο και για άλλες ταινίες της. Η ενέργεια, όπως προαναφέρθηκε, είναι στο πλαίσιο του ανοίγματος της εταιρείας στην Δύση. Από το καλοκαίρι που μας πέρασε HBO και Netflix φροντίζουν για την παγκόσμια διανομή του καταλόγου της.

Τέλος να σημειωθεί ότι η εταιρεία παίρνει και επίσημα ξανά μπροστά μετά το 2014 και το «The Wind Also Rises» του Μιγιαζάκι. Το «Earwig and the Witch» ήταν προγραμματισμένο για τις Κάννες του 2020, τελικά θα βγει τον Δεκέμβριο στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ το 2021. Ως γνωστόν, ο Χαγιάο Μιγιαζάκι είναι επίσης σε πυρετό εργασίας, με τον μοναδικό τρόπο του όμως αυτός, ζωγραφίζοντας με το χέρι, μαζί με την 60μελή του ομάδα, παρασκευάζοντας το «How do you Live?». Δεν αναμένεται όμως να είναι έτοιμο πριν την έλευση τριετίας, μιας και όπως έχουν δηλώσει οι άνθρωποί του, δεν ετοιμάζεται παρά ένα λεπτό ταινίας τον μήνα!

Μιλώντας για χειροποίητο σινεμά...