77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Χρυσός Λέοντας στο «Nomadland» της Κλόι Ζάο!

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας έδωσε ελπίδα εν μέσω πανδημίας και ολοκλήρωσε την διοργάνωσή του με μία λιτή Τελετή Απονομής και μεγάλο νικητή το «Nomadland» της Κλόι Ζάο.

Από τον Πάνο Γκένα
77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Χρυσός Λέοντας στο «Nomadland» της Κλόι Ζάο!

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας ήταν ένα επιτυχημένο, ελπιδοφόρο πείραμα. Μπορεί το κόκκινο χάλί να κράτησε τους κανόνες του social distancing και οι μεγάλοι χολιγουντιανοί τίτλοι να έμειναν λόγω πανδημίας «αποστασιοποιημένοι», το Φεστιβάλ όμως - το πρώτο αυτού του μεγέθους που διοργανώνεται σε φυσικούς χώρους στην covid εποχή - έγινε, οι ταινίες προβλήθηκαν, οι συμφωνίες έκλεισαν και τα βραβεία δόθηκαν. Και μάλιστα ήταν τα πιο ενδιαφέροντα και ενδεχομένως πιο δίκαια των τελευταίων χρόνων.

Το «Nomadland» της Κλόι Ζάο, αγαπημένης δημιουργού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αφού έχουμε φιλοξενήσει την προβολή και των δυο προηγούμενων ταινιών της «Songs My Brothers Taught Me» (2015) και «Καλπάζοντας με το Όνειρο» (Χρυσή Αθηνά, 2017), κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της φετινής Μόστρα.

Mε πρωταγωνίστρια την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ σε ένα ακόμη ερμηνευτικό ρεσιτάλ μετά τον οσκαρικό θρίαμβο των «Τριών Πινακίδων Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» και λυρικό φόντο την σύγχρονη αμερικανική Δύση την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης 2007-09, το «Nomadland» της Κλόι Ζάο αποτελούσε ήδη μία από τις πλέον προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς και απόδειξη των δυνατοτήτων της Ζάο, η επόμενη ταινία της οποίας είναι το «Eternals» της Marvel.

Στα υπόλοιπα βραβεία της Τελετής, οι Μισέλ Φράνκο και Κιγιόσι Κουροσάβα, σκηνοθέτες που έχουν παραδοσιακά φεστιβαλικό δεσμό με τις Κάννες, είδαν τις ταινίες του «New Order» και «Wife of a Spy» να κερδίζουν τον Αργυρό Λέοντα - Μέγα βραβείο της Επιτροπής και Αργυρό Λέοντα - Σκηνοθεσίας αντίστοιχα. Δίνοντας μία χιουμοριστική νότα στην Τελετή, ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο δήλωσε πως η Βενετία έχει σταθεί ευγενική απέναντι στους μεξικανούς δημιουργούς (τα τελευταία χρόνια Ινιαρίτου, Ντελ Τόρο και Κουαρόν έχουν κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα) και ευχαρίστησε την Πρόεδρο Κέιτ Μπλάνσετ ζητώντας της να συνεργαστούν σε επόμενη ταινία του.

Το φαβορί Βανέσα Κίρμπι απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το σπαρακτικό «Pieces of a Woman» του Κορνέλ Μουντρουτσό, δίνοντας το πιο θερμό, ευχαριστήριο λόγο της βραδιάς, ενώ το αντίστοιχο αντρικό βραβείο κέρδισε ο Πιερφραντσέσκο Φαβίνο για το «Padrenostro» του Κλαούντιο Νότσε.

Στον καιρό της πανδημίας και σε μία από τις χώρες που επλήγησαν σφόδρα από το νέο κορονοϊό, το Φεστιβάλ Βενετίας - το παλαιότερο του κόσμου, και ένα από τα ισχυρότερα - έδωσε φέτος ένα μήνυμα ελπίδας και τόνισε πως το σινεμά παραμένει μία Τέχνη σημαντική, ζωτική, απολαυστική και ψυχαγωγική.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού ήταν η Κέιτ Μπλάνσετ και μέλη η Αυστριακή σκηνοθέτις Βερόνικα Φραντς («Goodnight Mommy»), η Βρετανίδα Τζοάνα Χογκ («The Souvenir»), ο Ιταλός συγγραφέας Νίκολα Λατζόια, ο Γερμανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτζολντ («Barbara»), ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Κρίστι Πούιου («The Death of Mr. Lazarescu») και η Γαλλίδα ηθοποιός Λουντβίν Σανιέ («8 Γυναίκες»).

Αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Golden Lion: NOMADLAND (Chloé Zhao)
Grand Jury Prize: NEW ORDER (Michel Franco)
Silver Lion for Best Director: Kiyoshi Kurosawa για το WIFE OF A SPY

Volpi Cup for Best Actress: Vanessa Kirby για το PIECES OF A WOMAN (Kornél Mundruczó)
Volpi Cup for Best Actor: Pierfrancesco Favino για το PADRENOSTRO (Claudio Noce)
Best Screenplay: Chaitanya Tamhane για το THE DISCIPLE
Special Jury Prize: DEAR COMRADES! (Andrei Konchalovsky)
Marcello Mastroianni Award for Young Actor: Rouhollah Zamani για το SUN CHILDREN του Majid Majidi

ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI
Best Film: THE WASTELAND (Ahmad Bahrami)
Best Director: Lav Diaz για το GENUS PAN
Special Jury Prize: LISTEN (Ana Rocha de Sousa)
Best Actress: Khansa Batma για το ZANKA CONTACT (Ismaël El Iraki)

Best Actor: Yahya Mahayni για το THE MAN WHO SOLD HIS SKIN (Kaouther Ben Hania)
Best Screenplay: I PREDATORI (Pietro Castellitto)
Best Short Film: ENTRE TÚ Y MILAGROS (Mariana Saffon)

LION OF THE FUTURE
Luigi de Laurentiis Award for Best Debut Feature: LISTEN 9Ana Rocha de Sousa)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ VR
Best VR Immersive Work: THE HANGMAN AT HOME – AN IMMERSIVE SINGLE USER EXPERIENCE (Michelle & Uri Kranot)
Best VR Immersive Experience: FINDING PANDORA X (Kiira Benzing)
Best VR Immersive Story: KILLING A SUPERSTAR (Fan Fan)