«Honeyland»: Από τη Χρυσή Αθηνά των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας στις δύο υποψηφιότητες- φαινόμενο των φετινών Όσκαρ

Το μεγάλο βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος ντοκιμαντέρ στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας απονεμήθηκε σε ένα υπέροχο φιλμ από τη Βόρεια Μακεδονία το οποίο σημείωσε πριν λίγες μέρες μια σπάνια πρωτιά στις υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ.

Από τον Λουκά Κατσίκα
«Honeyland»: Από τη Χρυσή Αθηνά των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας στις δύο υποψηφιότητες- φαινόμενο των φετινών Όσκαρ

Σάρωσε τα βραβεία στο περσινό Σάντανς, κερδίζοντας τρία μεγάλα έπαθλα, και αμέσως μετά ξεκίνησε μια πανηγυρική φεστιβαλική πορεία η οποία το έφτασε δικαίως και στη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας, έπειτα από τρεις απανωτές sold out προβολές και τα ενθουσιώδη σχόλια των θεατών που είχαν την τύχη να το δουν εκεί σε πανελλήνια πρώτη προβολή. 

Πριν λίγες μέρες, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα επερχόμενα βραβεία Όσκαρ, το «Honeyland» των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέφσκα βρέθηκε να είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του θεσμού που να διεκδικεί την ίδια χρονιά χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ όσο και στην κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Τα λόγια όμως αδυνατούν να περιγράψουν την εμπειρία αυτού του εντυπωσιακά φωτογραφημένου και βαθιά συγκινητικού φιλμ, με ηρωίδα μια φτωχή γυναίκα που ζει από τη μελισσοκομία στα βουνά της Βόρειας Μακεδονίας, προσπαθώντας μόλις και μετά βίας να εξασφαλίσει τα προς το ζην για εκείνη και για την άρρωστη μητέρα της. 

Γυρισμένο μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών, το «Honeyland» σκιαγραφεί μια συγκλονιστική ύπαρξη και γίνεται μοναδικό μνημείο της ανθρώπινης κατάστασης, μιας αιώνιας Φύσης, ενός τρόπου ζωής που πεθαίνει, της ενστικτώδους αντιοικολογικής μας συμπεριφοράς και της σοφής διατύπωσης των μάταιων της ύπαρξης. 

Η διπλή υποψηφιότητα της ταινίας στα Όσκαρ αποτελεί έναν πραγματικό θρίαμβο, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα σεμνό ντοκιμαντέρ με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, καθόλου αβανταδόρικο θέμα και μηδαμινή προ-οσκαρική καμπάνια υπέρ του το οποίο, οτιδήποτε κατάφερε να κερδίσει ως τώρα, το έκανε καθαρά με την αξία του και με τον ισχυρό αντίκτυπό του σε οποιοδήποτε κοινό μιλά τη γλώσσα του έξοχου σινεμά. Μακάρι να δούμε το «Honeyland» σύντομα στις ελληνικές αίθουσες, καθώς έχει αγοραστεί από την εγχώρια εταιρεία διανομής Seven Films. 

Διαβάστε ακόμη:
Oscars 2020: 11 υποψηφιότητες ο «Joker» και από 10 σε «Ιρλανδό», «Κάποτε στο Χόλιγουντ» και «1917»
Oscars 2020: Εκπλήξεις κι Απουσίες στο σκωτσέζικο ντους της Ακαδημίας
Oscars 2020: Τα trivia των φετινών υποψηφιοτήτων