Νέες εν εξελίξει δουλειές των Λουκρέσια Μαρτέλ, Λαβ Ντίαζ και Μιγκέλ Γκόμες στο Λοκάρνο

Το ιστορικό φεστιβάλ του Λοκάρνο, προσαρμοζόμενο στην εποχή της πανδημίας, δεν θα έχει φέτος την παραδοσιακή μορφή του αλλά θα αποτελέσει στήριγμα και εφαλτήριο για παραγωγές που ανακόπηκαν λόγω κορονοϊού.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Νέες εν εξελίξει δουλειές των Λουκρέσια Μαρτέλ, Λαβ Ντίαζ και Μιγκέλ Γκόμες στο Λοκάρνο

Έτσι, από 545 υποβεβλημένες συμμετοχές, επιλέχθηκαν 20 ταινίες που θα προβληθούν για τις κριτικές επιτροπές. Είναι όλες τους ταινίες που λόγω προβλημάτων οφειλόμενων στην πανδημία διακόπηκαν και υποβάλλονται ως works in progress. Το «Films After Tomorrow» είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την στήριξη του κινηματογραφιστή, την ουσιαστική φεστιβαλική διαμεσολάβηση ανάμεσα στην παραγωγή, τη διανομή και το κοινό.

Στην πρωτοβουλία περιλαμβάνονται ταινίες των Λουκρέσια Μαρτέλ, Λισάντρο Αλόνσο, Γουάνγκ Μπινγκ, Μιγκέλ Γκόμες και Λαβ Ντίαζ. Ελπιδοφόρα, του χρόνου τέτοιον καιρό, πολλές από αυτές τις ταινίες θα εμφανιστούν ολοκληρωμένες στο φεστιβαλικό (και όχι μόνο) κύκλωμα. 

Ανάμεσα στις 10 διεθνείς επιλογές - υπάρχουν και άλλες 10 ελβετικές - συναντάμε το «Chocobar» της Λουκρέσια Μαρτέλ, ένα ντοκιμαντέρ (η πρώτη της δουλειά εκτός μυθοπλασίας) για την δολοφονία του ιθαγενούς ακτιβιστή Ξαβιέ Τσοκομπάρμπι, μια ιστορία που έχει στην πλάτη της πάνω από μια 10ετία έρευνας από την δημιουργό και το επιτελείο της.

O Φιλιππινέζος Λαβ Ντίαζ, που έχει κερδίσει και την Λεοπάρδαλη στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, έρχεται με το «Kapag Wala Nang Mga Alon (When The Waves Are Gone)», με μια ιστορία εκδίκησής στην σύγχρονη, ταραγμένη πατρίδα του. Η ταινία έχει αντιμετωπίσει πλήθος δυσκολιών, ακόμη και πριν την πανδημία - επλήγη ακόμα και από έκρηξη ηφαιστείου!

O Πορτογάλος Μιγκέλ Γκόμεζ από την άλλη, φέρνει στην οθόνη το θεμελιώδες «Rebellion in the Backlands» του Βραζιλιάνου Εουκλίντες ντα Κούνια, μια επικού θέματος δημιουργία πάνω στην αποικιοκρατία, και την γενοκτονία των ιθαγενών στην Βραζιλία. Σα να μην έφταναν τα προβλήματα της παραγωγής από το σημερινό πολιτικό status quo στην Βραζιλία, ήρθε και η πανδημία να αναβάλλει τα γυρίσματα της ταινίας.

Οι υπόλοιπες ταινίες που συμπληρώνουν την διεθνή δεκάδα είναι (σε παρένθεση οι συμπαραγωγοί χώρες):

Cidade;Campo της Juliana Rojas (Brazil)
De Humani Corporis Fabrica (The Fabric of the Human Body) των Verena Paravel and Lucien Castaing-Taylor (France/U.S.)
Eureka του Lisandro Alonso (France / Germany / Portugal / Mexico / Argentina)
Human Flowers of Flesh των Helena Wittmann (Germany/France)
I Come From Ikotun του Wang Bing (France / China)
Nowhere Near του Miko Revereza (Philippines/Mexico/U.S.)
Petite Solange (Little Solange)  της Axelle Ropert (France)