Νέα αναβολή για την κυκλοφορία της «Μουλάν» από τη Ντίσνεϊ

Μετά την ανακοίνωση της Warner για την μετακίνηση του «Tenet» στα μέσα Αυγούστου, το έτερο μπλοκμπάστερ του Ιούλη μεταφέρεται επίσης.

Από τον Πάνο Γκένα
Νέα αναβολή για την κυκλοφορία της «Μουλάν» από τη Ντίσνεϊ

Στον καιρό της καραντίνας τα νέα των αλλεπάλληλων αναβολών και καθυστερήσεων των προγραμματισμένων ταινιών μονοπώλησαν τις ειδήσεις. Εβδομάδες μετά, παρά την σχετική χαλάρωση των μέτρων και την επαναλειτουργία των αιθουσών σε μερικές χώρες, η υγειονομική κρίση στις Η.Π.Α. δεν δείχνει σημάδια εξομάλυνσης, γεγονός που επηρεάζει και την κυκλοφορία των μεγάλων τίτλων των στούντιο. Έτσι μετά την ανακοίνωση της μεταφοράς του «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν από 17 Ιουλίου στις 12 Αυγούστου, η Ντίσνεϊ με τη σειρά της μετατοπίζει (την ήδη «παθούσα») «Μουλάν» στις 21 Αυγούστου από 31 Ιουλίου (η αρχική ημερομηνία της ταινίας ήταν 27 Μαρτίου).  

Η νέα «Μουλάν» θα αποτελεί «ζωντανό» ριμέικ της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1998, η οποία βασίστηκε στον αρχαίο κινέζικο θρύλο της Χούα Μουλάν, της θηλυκής πολεμίστριας που μεταμφιέστηκε σε άντρα για να πάρει την θέση του πατέρα της στον στρατό. Με την χαρακτηριστική φωνή του Έντι Μέρφι στο ρόλο του μικροσκοπικού δράκου Μούσου και τον Πατ Μορίτα («Καράτε Κιντ») στο ρόλο του Αυτοκράτορα, η «Μουλάν» ήταν μία από τις πιο ενήλικες απόπειρες της Ντίσνεϊ την χρυσή δεκαετία του '90. Τώρα θα ξαναφορέσει την πανοπλία της, αλλά η νέα μεταφορά δεν θα είναι πιστή στην ταινία κινουμένων σχεδίων αφού δεν θα περιλαμβάνει τα τραγούδια των Μάθιου Γουάιλντερ και Ντέιβιντ Ζίπελ (με εξαίρεση το «Reflection», τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν άντεξαν στο χρόνο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κληρονομία του Άλαν Μένκεν) και θα έχει νέα πλοκή και αρκετούς καινούργιους χαρακτήρες.

Το στούντιο είχε προγραμματίσει την ταινία για το 2018, αλλά τελικά η παραγωγή μεταφέρθηκε για αργότερα μετά από διαμαρτυρίες που ζητούσαν επίμονα από την εταιρία να διαλέξει δικαίως Κινέζα πρωταγωνίστρια. Τον Νοέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε η Λιου Γιφάι, γνωστή στην Κίνα εδώ και μια δεκαετία περίπου όταν και συμμετείχε στο «Forbidden Kingdom» με τους Τζετ Λι και Τσάκι Τσαν. Το 2014 συνεργάστηκε στους «Μαχητές του Θρόνου» με τους Νίκολας Κέιτζ και Χέιντεν Κρίστενσεν, εμπειρία που μάλλον θα ήθελε να ξεχάσει, ενώ τώρα είναι έτοιμη για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της.

Μαζί της θα έχει δυνατούς συμμάχους. Η Γιφάι θα ξανασυναντήσει τον Τζετ Λι (στο ρόλο του Αυτοράτορα), αλλά και τη μούσα του Ζανγκ Γιμού, την αγέρωχη Γκονγκ Λι («Ζου Ντου, Σιωπηλοί Εραστές», «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια»), η οποία θα υποδυθεί τη βασική αντίπαλο της Μουλάν, μία πανίσχυρη μάγισσα. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε η Νίκι Κάρο που είχε εντυπωσιάσει με το «Σημάδι της Φάλαινας» (Whale Rider) το 2002 και είχε στείλει στα Όσκαρ την πρωταγωνίστρια Κίσα Καστλ-Χιουζ.

Αν και οι περισσότερες, νέες μεταφορές της Ντίσνεϊ βασίζονται κατά πολύ στον παράγοντα νοσταλγία, η «Μουλαν» φαίνεται πως θα αποτελεί μία πιο φρέσκια ανάγνωση. Το σωστό καστ, η χορογραφία των πολεμικών τεχνών, η απαράμιλλη αισθητική, αλλά και το κλείσιμο ματιού στη μουσική της πρώτης ταινίας (ακούστε προσεκτικά την επική διασκευή του «Reflection»), δείχνουν μια καλά οργανωμένη μάχη στο δυναμικό τρέιλερ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία διανομής Feelgood. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για τη νέα ημερομηνία προβολής.