«Η Εξουσία του Σκύλου»: Η Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει με Κίρστεν Ντανστ και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Δέκα χρόνια μετά το «Bright Star», η βραβευμένη με Όσκαρ Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με τη διασκευή του ανατριχιαστικού μυθιστορήματος του Τόμας Σάβατζ. 

Από τον Πάνο Γκένα
«Η Εξουσία του Σκύλου»: Η Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει με Κίρστεν Ντανστ και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Δημιουργός που μας έχει λείψει στη μεγάλη οθόνη, η Τζέιν Κάμπιον τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την ατμοσφαιρική τηλεοπτική σειρά «Top of the Lake», η οποία σηματοδότησε δυο εξαιρετικά reunions με τις Χόλι Χάντερ και Νικόλ Κίντμαν μετά τα «Μαθήματα Πιάνου» και το «Πορτρέτο μιας Κυρίας» αντίστοιχα. Δέκα χρόνια μετά το ατμοσφαιρκό «Bright Star», όμως, φαίνεται πως η Κάμπιον βρήκε το σχέδιο που την ξαναφέρνει στις αίθουσες.

Η βραβευμένη με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτιδα - η πρώτη και μέχρι στιγμής μόνη γυναίκα που έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο των Καννών για τα «Μαθήματα Πιάνου» - θα αναλάβει τη διασκευή (σκηνοθεσία και σενάριο) του μυθιστορήματος του Τόμας Σάβατζ «The Power of the Dog» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1967 και είχε ήδη κλείσει για πρωταγωνιστικό ζευγάρι την Ελίζαμπεθ Μος (πρωταγωνίστριά της και στο «Top of the Lake») και τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Η Τζέιν Κάμπιον είχε δηλώσει τότε πως πρόκειται για «ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που του αξίζει η μεγάλη οθόνη. Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι την ιστορία, πραγματικά με στοίχειωσε. Τα θέματα της αρρενωπότητας, της νοσταλγίας και της προδοσίας δημιουργούν ένα μεθυστικό μίγμα. Είναι επίσης σπάνιο να βρεθεί μια ιστορία όπου η θεματική, η πλοκή και οι χαρακτήρες δημιουργούν ένταση καθώς αποκαλύπτουν ο ένας τον άλλον, ενώ το φινάλε είναι απροσδόκητο [...] Είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψω με άντρα πρωταγωνιστή και είναι συναρπαστικό».

Το project παρουσιάστηκε επίσημα στην αγορά των Καννών απ' όπου και αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από το Netflix με σκοπό να να κυκλοφορήσει σε αίθουσες και πλατφόρμα το 2021, ως οσκαρικό χαρτί. Η οργάνωση της παραγωγής προχώρησε, όμως η Ελίζαμπεθ Μος αποχώρησε καθώς τα γυρίσματα θα γίνονταν το ίδιο διάστημα με άλλες δουλειές που η ίδια προτίμησε. Χθες ανακοινώθηκε πως η Κίρστεν Ντανστ θα την αντικαταστήσει στον πρωταγωνιστικό ρόλο, έτσι και οι 2 βασικοί ηθοποιοί θα είναι πλέον «πρωτάρηδες» στη συνεργασία με την Κάμπιον.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του βιβλίου:

Κεντρικοί ήρωες δυο αδέλφια - και μια γυναίκα και ένα αγόρι, μάνα και γιος, που η άφιξή τους στο ράντσο των δυο αδελφών κλονίζει μια ήδη εύθραυστη γαλήνη. Από την πρώτη εντυπωσιακή παράγραφο έως την τελευταία λέξη, η φωνή του Τόμας Σάβατζ και το έντονο πάθος και η σκληρότητα των χαρακτήρων του αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη του. 

Με δεδομένα την ξεχωριστή ματιά της και την υψηλή αισθητική της αφήγησής της αναμένουμε την «Εξουσία του Σκύλου» με ανυπομονησία.