Το Σωματείο Ηθοποιών στις ΗΠΑ τιμά φέτος τον Ρόμπερτ ντε Νίρο

Μια ξεχωριστή σεζόν, λόγω «Joker» και «Irishman», κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για έναν ηθοποιό-θρύλο που βραβεύεται από τους συναδέλφους του έστω και αργοπορημένα. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Το Σωματείο Ηθοποιών στις ΗΠΑ τιμά φέτος τον Ρόμπερτ ντε Νίρο

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, τα κινηματογραφικά σωματεία στις ΗΠΑ θα τιμήσουν τους καλύτερους της χρονιάς στους ανάλογους τομείς, σε ένα τελετουργικό που πλέον λειτουργεί ως ασφαλής πρόβλεψη για το τί θα συμβεί στα Όσκαρ. Το πολυπληθέστερο σωματείο εργαζομένων στο χώρο, αυτό των ηθοποιών, μαζί με τα καλύτερα cast της χρονιάς σε σινεμά και τηλεόραση, βραβεύει και ένα μέλος του που «πρεσβεύει τα υψηλότερα ιδανικά του επαγγέλματος του ηθοποιου». Και το τιμώμενο πρόσωπο για φέτος είναι ο Ρόμπερτ ντε Νίρο. 

Μοιάζει ίσως με αργοπορημένη κίνηση προς τον 76χρονο ηθοποιό που από τις αρχές της δεκαετίας του '70 έχει συνδεθεί με δεκάδες αξιομνημόνευτους ρόλους, όμως η συμμετοχή του σε πολλές ταινίες που δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά από το 2000 και έπειτα λειτούργησε (αδίκως) απαξιωτικά προς το ταλέντο του. Φέτος πάντως με τη συμμετοχή του στα «Joker» και «Irishman» φαίνεται να παίρνει εκδίκηση για όσα άκουγε, ειδικά στην τελευταία δεκαετία. 

«Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο είναι ένας ηθοποιός με εντυπωσιακό βάθος και ικανότητες. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας. Από την αργή έκρηξη του νεαρού Βίτο Κορλεόνε ως την οργή του Τζέικ Λαμότα και την παρουσία του αγαπητού σε όλους παππού Μπεν Γουίτακερ, συνεχίζει να αγγίζει τις καρδιές μας και να οδηγεί το μυαλό μας σε νέους υπέροχους κόσμους γεμάτους κατανόηση και συναισθήματα. Είναι μεγάλη μου χαρά να ανακοινώσω πως η υψηλότερη τιμή του σωματείου μας, το βραβείο καριέρας, θα δοθεί σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς ηθοποιούς της γενιάς μας, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο» ανέφερε η ανακοίνωση της προέδρου του SAG (Screen Actors Guild), Γκάμπριελ Καρτέρις - η γνωστή Άντρεα από το «Beverly Hills, 90210». 

Η τελετή θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου στο Λος Άντζελες. ενώ ο Ντε Νίρο, λακωνικός ως συνήθως, δήλωσε για το βραβείο: «Είμαι 50 χρόνια μέλος του σωματείου και είναι τιμή μου το ότι βραβεύομαι από αυτό».