«Heroes & Villains» από τον δημιουργό του «Σε Ακολουθεί»

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ είναι σαφώς μια από τς φωνές που...ακολουθούμε, παρότι το νέο του σχέδιο θα περιστρέφεται γύρω από την ευρέως χρησιμοποιημένη δήλωση «μια καινούργια ματιά στον κόσμο των σούπερ-ηρώων».

Από τον Ηλία Δημόπουλο
«Heroes & Villains» από τον δημιουργό του «Σε Ακολουθεί»

To λαυράκι του Hollywood Reporter είναι από εκείνα τα εκνευριστικά λιγόλογα που υποτιθέμενα αποκαλύτπουν κρύβοντας στην πραγματικότητα όμως δεν λένε και τίποτα σπουδαίο. Η είδηση θέλει τον δημιουργό του «Σε Ακολουθεί» και του «Μυστικού της Ασημένιας Λίμνης» να έχει τελειώσει το σενάριο μιας ταινίας που θα βλέπει με «μια καινούργια ματιά» τον υπερηρωικό κόσμο. Πέραν του ότι υπάρχει ένα κοινό  σε σοβαρό υπερκορεσμό από το θέμα καθαυτό, η διαβόητη «καινούργια ματιά» δεν είναι καινοτόμος υπόσχεση, κάτι ανάλογο επιχειρείται (κυρίως διαφημιστικά) εδώ και 20 χρόνια από την Μάρβελ.

Η διαφορά εδώ είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Που με ένα περίπου αναντίρρητο αριστούργημα στην πλάτη και «Το Μυστικό της Ασημένιας Λίμνης» να περιεργάζεται κόσμους (λιντσικούς, 'Λος Άντζελες νουάρ', παράδοξους, σουρεαλιστικούς, απρόβλεπτους), που συνιστούν αυθεντικότητα στο σημερινό περιβάλλον, αποτελεί μια από τις ευλογημένα ιδιάζουσες φωνές της κάπως νεότερης γενιάς - είναι 46, η μόνη άλλη του ταινία είναι το «Myth of the American Sleepover» του 2010.

Παρά την ηχηρή αποτυχία της «Λίμνης» στο εμπορικό κύκλωμα - η ταινία είναι δεδομένο cult στα χρόνια που έρχονται - η αύρα του Μίτσελ είναι αυτή ενός δημιουργού που έχει τη διάθεση (και το στομάχι) να κυνηγήσει την αυθεντικότητα ενός οράματος σε μια περίοδο που το Χόλιγουντ μαστίζεται περισσότερο από ποτέ από την μανία του αναμασήματος. Αστερίσκος το ότι η τελευταία φορά που έγινε ουσιώδες ξαναδιάβασμα των υπερηρώων ήταν από τον Σιάμαλαν με τον «Άφθαρτο», που ήταν ωραία ταινία αλλά δεν έκανε καλό στο υπετροφικό Εγώ του δημιουργού της.

Ας ελπίσουμε αυτή η ιδιότυπη κατάρα να μην...ακολουθήσει και τον Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ.