Το Φεστιβάλ της Βενετίας προσαρμόζεται στην πανδημία, αλλά δίνει και έναυσμα αισιοδοξίας

Tο ιστορικό φεστιβάλ, και η εξίσου ιστορική 77η διοργάνωση, μειώνει τον αριθμό των επίσημων επιλογών, μεταφέρει (πρωτοφανώς) ένα τμήμα του στην Μπολόνια, αφαιρεί ένα τμήμα κι ετοιμάζει δύο ανοιχτούς χώρους προβολής, παράλληλα με τους παραδοσιακούς στο Λίντο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Το Φεστιβάλ της Βενετίας προσαρμόζεται στην πανδημία, αλλά δίνει και έναυσμα αισιοδοξίας

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι βέβαια αυτή της αισθητής - αλλά, σημειωτέον, όχι απογοητευτικά μεγάλης - μείωσης των συμμετοχών στην επίσημη επιλογή. Το Venezia 77 και οι Ορίζοντες παραμένουν, το ίδιο και τα εκτός διαγωνιστικού και το College Cinema της Μπιενάλε. Από την άλλη δεν θα τελεστεί φέτος το Sconfini, ένα τμήμα που περιλαμβάνει art house, πειραματικό σινεμά, τηλεόραση και cross media παραγωγές. Επίσης, το αγαπημένο τμήμα των Κλασικών της διοργάνωσης, μεταφέρεται στο τέλος του Αυγούστου (25-31) στο φεστιβάλ της Μπολόνια. Είναι η ιστορική πρώτη της συνεργασίας των δύο φεστιβάλ - να που ο κορονοϊός μικραίνει τις φεστιβαλικές αποστάσεις.

Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, δηλώνει «εξαιρετικά ευχαριστημένος που  η διοργάνωση θα μπορέσει να γίνει με την ελάχιστη μείωση ταινιών και τμημάτων, ενώ στέλνει δια μέσω της τέλεσης ένα γεμάτο νόημα εορταστικό μήνυμα ξανανοίγματος και κάποιας αισιοδοξίας στον κόσμο του κινηματογράφου, που έχει τόσο πληγεί από την υγειονομική κρίση».

Στις αλλαγές συνυπολογίζονται επίσης δύο υπαίθριοι χώροι προβολών, προφανώς αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και αποστάσεων καθώς και πρόβλεψη διαδικτυακής κάλυψης εκείνων που για λόγους ταξιδιωτικού αποκλεισμού δεν θα μποροέσουν να παρευρεθούν. Στις 28 τρέχοντος θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα, ενώ το φεστιβάλ θα τελεστεί, εκτός απροόπτου, από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.