Το σινεμά των ζωντανών νεκρών: Η εταιρία που θα «αναστήσει» με CGI τον Τζέιμς Ντιν έχει μεγαλύτερα σχέδια

H Worldwide XR αγοράζει δικαιώματα νεκρών ηθοποιών και ετοιμάζεται να πρωτοστατήσει σε ένα μεγάλο debate που θα απασχολήσει το σινεμά τα επόμενα χρόνια.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Το σινεμά των ζωντανών νεκρών: Η εταιρία που θα «αναστήσει» με CGI τον Τζέιμς Ντιν έχει μεγαλύτερα σχέδια

Δε ξέρω πόσοι θυμούνται τη σπαρταριστή σειρά animation «The Critic», στα μέσα της δεκαετίας του '90, με ήρωα έναν κριτικό κινηματογράφου. Σε ένα από τα επεισόδια, ο αδίστακτος πάμπλουτος παραγωγός του, αποκαλύπτει πως έχει πλέον την τεχνολογία να επεξεργαστεί κλασικά φιλμ και να αλλάξει τα φινάλε τους ψηφιακά. Το αστείο του επεισοδίου προέρχονταν κυρίως από τις επεμβάσεις στο ασπρόμαυρο χρώμα που είχαν αρχίσει ήδη από τα '80s στις ΗΠΑ που δημιούργησαν μια ομάδα σταυροφόρων οι οποίοι ζητούσαν το αυτονόητο: αφήστε ήσυχη την κινηματογραφική ιστορία.

Κανείς δεν άλλαξε φυσικά τα κλασικά φιλμ στην πραγματικότητα αν και με όσα remakes έχουν γίνει από τότε, αυτό συνέβη δια της πλαγίας οδού. Κι ενώ η τεχνολογία προχωρούσε και τα ολογράμματα άρχισαν να μπαίνουν στις οθόνες μας (θυμηθείτε πόσο αληθοφανείς είναι οι Σινάτρα και Έλβις στο «Blade Runner 2049» ή την όλη συζήτηση μετά το θάνατο της Κάρι Φίσερ), ήταν αναμενόμενο να τεθεί το ερώτημα για την παρουσία νεκρών ηθοποιών σε ταινίες χάρη σε ψηφιακή «ανάσταση». Το θέμα είχε σχολιαστεί και στην ταινία «The Congress» του Άρι Φόλμαν, που μελετούσε τα όρια της φαντασίας με την πραγματικότητα στον νέο ψηφιακό κόσμο, μέσω μιας ηθοποιού (Ρόμπιν Ράιτ) η οποία πωλούσε τον εαυτό της σε μια εταιρία με σκοπό να την εκμεταλλευτεί ψηφιακά στα επόμενα χρόνια.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Πριν λίγες ημέρες, ο Hollywood Reporter φιλεξενούσε αποκλειστική είδηση σχετική με την ταινία «Finding Jack», κινηματογραφική διασκευή ομώνυμου βιβλίου με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου η εταιρία παραγωγής δήλωνε την πρόθεσή της να έχει ως πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν! Η ψηφιακή του ανάσταση έχει αφήσει παγωμένους θεατές και βιομηχανία, ενώ οι άνθρωποι που θα την πραγματοποιήσουν έχουν πάρει ειδική άδεια από την οικογένειά του. Και όχι μόνο αυτήν.

Ο CEO της εταιρίας Worldwide XR, Τράβις Κλόιντ, σε μια επίδειξη θράσους και δύναμης ανέφερε τα εξής: «Οι influencers πάνε και έρχονται, οι θρύλοι όμως δεν πεθαίνουν ποτέ. Θα δείτε σύντομα τη νέα μορφή του Τζέιμς Ντιν. Σκεφτείτε τον ως Τζέιμς Ντιν 2.0. Είναι κάτι επαναστατικό και καταλαβαίνω πως κάποιοι άνθρωποι θα το μισήσουν». Η εταιρία έχει εξασφαλίσει αντίστοιχα δικαιώματα για περίπου 400 celebrities από διάφορους χώρους, ενώ τα ονόματα από το χώρο του κινηματογράφου προκαλούν δέος και προβληματισμό. Μπέτι Ντέιβις, Μπέτι Πέιτζ, Κρίστοφερ Ριβ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Τζέιμς Στιούαρτ, Λάνα Τάρνερ, Ροκ Χάντσον μπορεί να ζωντανέψουν για τις ανάγκες νέων φιλμ ή για projects επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

O Captain America αυτοπροσώπως, Κρίς Έβανς, ήταν από τους πρώτους που σχολίασε τα σχέδια της Worldwide XR: «Μπορούμε επίσης να βάλουμε ένα κομπιούτερ να ζωγραφίσει έναν καινούριο Πικάσο. Ή να γράψει κάτι που θα έγραφε ο Τζον Λένον. Είναι ντροπιαστικό το ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν πόσο λάθος είναι αυτό».

Το «Finding Jack» πάντως προχωρά με σκοπό να βγει στους αμερικανικούς κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 2020, ξεκινώντας αυτό το μεγάλο debate της νέας εποχής.